De Nederlandse wijkagent

De Nederlandse wijkagent is internationaal een groot succes. Men zegt dat dit is waarom Moslims in Molenbeek wel radicaliseren en in Nederland niet. Nou marcheren Moslims (beter gezegd mensen met een terroristisch uiterlijk) door de haagse Schilderswijk met vlaggen van IS. In Ede steken ze auto’s in de fik. Dit schijnt succes te zijn. Daarom ontplooide Nieuwsuur zich tot de spreekbuis van de Politie op een methode waarbij iedere kritische noot totaal weggevallen is.

De wijkagent is een interessant concept. Het kan zeer goed functioneren, maar is zeer afhankelijk van het niveau van de individuele ambtenaar. Oftewel: een wijkagent die zijn inspiratie bij de luie overheid zoekt kan een escalerende rol hebben. Ik hoop dat het laatste vrij weinig voorkomt. Hier in de buurt hebben we een wijkagent van het laatste niveau. Dat daardoor een basisschool en begraafplaatsen gebruikt worden om drugs te dealen, onlangs een grote hennepkwekerij gevonden is, beschouw ik als een eerste uitwas hiervan. Zeer spijtig en betreurenswaardig. Nog even en hetzelfde gebeurt in Eindhoen als dat in Ede gebeurt.

De wijkagent in de Afrikanenbuurt in Rotterdam, uit de Nieuwsuur reportage, zal ongetwijfeld goed werk doen. Of het in ieder geval goed bedoelen. Of vechtles nou zo’n verstandig iets is betwijfel ik. Waarom de vijand beter maken?

Dat de Afrikanenbuurt 2 Moskeeën kent is iets wat voor mij als een groot rood alarm signaal afgaat. Twee mogelijkheden om terroristen te rekruteren. De wijkagent is primair bezig met de Turkse Moskee. Dus daar waar Erdogan zijn macht laat gelden en de integratie in de Nederlandse samenleving ondermijnt is de Politie kind aan huis. De Somalische Moskee is schijnbaar geen issue? Somalië gaat gebukt onder de liefde van Islam a.k.a. terrorisme en een vrijplaats voor piraten is is een Islamitisch gebedshuis geen probleem. Dat deze groep primair bestaat uit werklozen en kat verslaafde is ook geen probleem voor de Politie. Misschien heb ik het gemist, maar de handel is (soft) drugs is toch verboden? Of is er willekeur bij de Politie en de overheid? Dat zou het definitieve einde van de rechtstaat betekenen.

Tot slot kwam een oorspronkelijke bewoner aan het voord. Die had geen goed woord over voor de buurt. Hierop kwam de wijkagent met de opmerking dat men moest aanpassen. Deze opmerking heeft mij doen fronsen. De reden is simpel: mensen komen hierheen en de mensen die hier wonen moeten zich aanpassen? Is dat de bedoeling?

Misschien is het iets wat uitsluitend ik als raar vind, maar sinds wanneer moet iemand zich aan de gasten aanpassen? Waarkom passen de mensen die hierheen komen zich niet aan? Waarom leren de mensen niet gewoon goed Nederlands spreken en gaan ze iets zinnigs doen, iets waar de samenleving wat aan heeft in plaats van de samenleving, waar je te gast bent, tot last te zijn met je eigen onkunde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s