Het Nederlandse pensioenstelsel

Nederland heeft, zeker internationaal gezien, een zeer goed pensioenfonds. Vergelijk de dekkingsgraden maar eens met die van andere Europese landen of de Amerikaanse pensioenfondsen. In Amerika is een dekkingsgraad van 50% al zeer goed en in veel Zuid Europese landen (neem Frankrijk als voorbeeld) is er wel een uitkering zonder investeringen en zonder enige vorm van heffingen die het financieren. Het komt, simpelweg, uit de zeer hoge belastingen.

Echter staat het Nederlandse pensioenstelsel onder druk. Een toenemende groep mensen is ontevreden. Door het beleid van de pensioenfondsen is er flink gekort op pensioenen. De overheid heeft de AOW aangepast waardoor die geleidelijk aan op een latere datum uitgekeerd gaat worden. Daarnaast zijn er een hoop mensen die niet meer in een pensioenfonds zitten (waaronder ik) waardoor het idee van samen iets opbouwen en voor elkaar op een solidaire methode zorgen helemaal komt te vervallen.

Pensioenfondsen noemen de vergrijzing als een van de redenen waarom er problemen in het pensioenstelsel zijn. Iets wat ronduit kul is. Sinds de introductie van de anticonceptiepil door Organon en het feit dat vrouwen opgeleid worden voor meer dan een fok en werp machine (zoals de Kerk dit graag zag) neemt het aantal kinderen dat geboren wordt sterk af. Vroeger was moeten trouwen iets wat normaal was, nu is pas na je 30e kinderen krijgen normaal. Iets wat inderdaad een probleem is voor een pensioenstelsel, echter is het iets wat te verwachten is, iets wat begroot kan worden.  In het beleid qua investeringen moest hier rekening mee gehouden worden.

Men is meer en meer ervan overtuigd dat een verhoging van het individuele karakter nodig is. Nou vraag ik mij enkele dingen af:

  • Hoe gaat de Nederlandse Staat haar staatsschuld ooit afbetalen (deze is voor een groot deel in handen van pensioenfondsen),
  • Is het niet verstandiger het hele stelsel te versimpelen in plaats van allerlei kleine kunstgrepen,
  • Hoe verstandig is het om politici zich hier inhoudelijk mee te laten bemoeien, inclusief beleggingsbeleid. Nog niet zo lang geleden wilde de PvdA de pensioenfondsen een extra belasting opleggen om de gapende kraters in hun handen te dichten,
  • Politici zijn doorgaans gaten per hype aan het dichten in plaats van echt op lange termijn te denken,

Tot zover is het helder. Ik heb niet graag dat politici zich ermee bemoeien. Als je in beschouwing neemt dat er tegen het miljoen zzp’ers / freelancers zijn en de hele arbeidsmarkt flexibiliseert (postbode was vroeger een door de rechter beëdigde baan en nu is het een leuk bijbaantje op stukloon) waarbij je zelf geld voor pensioen opzij moet zetten.

Nou zou ik zeggen dat er in Nederland een grote, eenmalige, hervorming moet komen. Een hervorming welke alles voor de financiële oude dag voorziening in een keer betrouwbaar en bestendig maakt.

Om te beginnen zou het heel simpel moeten zijn. De gelden die je zelf opbouwt, dus naast de AOW, moet helemaal geïndividualiseerd worden. Je mag het allemaal zelf weten, zelf doen een vermogensbeheerder kan het voor je doen of je blijft bij een pensioenfonds. De pensioenfondsen mag je wat mij betreft ook lekker zelf voor kiezen. Niet meer die gedwongen winkelnering.

De overheid zou hiervoor een soort levensloopregeling 2.0 moeten realiseren, een bankrekening die uitsluitend gebruikt kan worden om belastingvrij vermogen voor de oude dag op te bouwen. Het bedrag dat hierin zit zou niet moeten meetellen met vermogenstoetsen die de overheid voor van alles heeft. Als je met pensioen gaat zou je er eigenlijk ook geen belasting over moeten hoeven te betalen. Het grote macro economische voordeel is dat landen met grote financiële buffers een stuk stabieler zijn en kunnen groeien. Voor de kwakkelende financiële industrie kan dit mooi een impuls geven.

Pensioenfondsen worden dat niet meer beloond met slecht beleid, verzekeringen kunnen in dit gat springen. Maar neem al die beleggingsfondsen die amper rendement toevoegen en wel een interessante management fee nemen? Dan kan je het geld nog beter op een spaarrekening of in goud zetten. Allemaal best, allemaal keuze mogelijkheden die er zijn. Door bij mensen in loondienst dit bedrag verplicht naar zo’n beleggersrekening te sturen komt er een interessante opbouw van vermogen en zien mensen maandelijks waar ze aan betalen.

Grote voordeel hiervan is ook dat mensen zelf kunnen kiezen, zelf het nieuws meer gaan volgen en steeds meer mogelijkheden zullen zien. Om te investeren om de wereld te veranderen.

Op het moment beleggen de meeste pensioenfondsen niet in de wapen sector. Dit is best, maar wat als iemand hierin wel wilt investeren? Het hele journaal is een grote reclame film voor de wapenindustrie en als je hieraan geld wilt verdienen (zoals ik) moet je die mogelijkheid hebben. Je moet het niet, het mag. Je mag ook investeren in duurzame energie, micro financieringen in de armste landen of waarin men maar wenst.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s