Een BTW van 11% om de failliete overheid te redden

Iedereen in Nederland betaalt BTW, belasting toegevoegde waarde. Simpel gezegd: als je geld uitgeeft betaal je hier btw over. Het is een melkkoe van de overheid. Ondernemers kunnen de btw die ze betalen bij hun inkopen verrekenen met de btw die ze moeten betalen. In Nederland hebben we verschillende tarieven. Vanuit Europa is er een toenemende druk om, voor Europa, een BTW verhoging door te voeren om dit geld aan Europa over te maken. Tegelijk zijn de Nederlandse plaatselijke overheden failliet. De economie kwakkelt in Nederland en zou het niet iets moois zijn als we dit tegelijk kunnen rechtzetten en zo dat iedereen meer geld kan uitgeven zodat de economie en werkgelegenheid aangejaagd worden?

Mijn idee is heel simpel. We maken de BTW makkelijk. Er komt maar 1 tarief: 11%. Dit betekend dat de overheid aanzienlijk zal moeten bezuinigen. Daar de meeste producten met 21%^BTW belast zijn zal dit een aanzienlijke verlaging van de prijzen betekenen. Oftewel: er kan meer van gekocht worden. Iets waar niemand moeite mee zal hebben. De overheid wel, maar ja. Bezuinigen is iets wat daar zal moeten gebeuren. Dus gewoon minder geld uitgeven.

Regionale overheden hebben aanzienlijke schulden. De gemeente Amsterdam is een financiële puinhoop. De gemeente Eindhoven heeft een totale schuldenberg van meer dan 800 miljoen euro. Iets wat afgelost moet worden door 225.000 mensen. Oke, er zit bezit bij. Echter is de grote vraag wat de dagwaarde van deze bezittingen is. De gemeente kan zeggen dat iets deze waarde heeft, maar er dat voor krijgen is iets anders. Wat is de dagwaarde van de grond onder het Philips Stadion? Wat de gek ervoor wilt geven.

De verdeling van 11% is heel simpel. 1% gaat naar de gemeente waar het btw nummer geregistreerd is. Dit betekend dat in de gemeente waar het bedrijf zit, waar het geld uitgegeven gaat worden komt dit geld terug. De gemeentes mogen geen nieuwe schulden meer maken en moeten dit geld eerst gebruiken om de opgebouwde schuldenberg af te bouwen. Hierbij gaat de hoogste rente eerst afgelost worden, waarna (bij gelijke rente) alle schulden gelijkmatig worden afgelost. Het doel is dat de gemeenten zich zo richten op het financieel gezond worden als organisatie. Daarnaast levert het, geleidelijk aan, meevallers in de rente lasten op. Geld dat ook aan zinnigere dingen uitgegeven kan worden. Zodra de schuldenberg afgebouwd is kan het geld binnen het goed dunken van de gemeenteraad en gemeente uitgegeven worden.

Wat weinig mensen zich realiseren is het volgende. De Nederlandse overheden hebben (alle niveaus bij elkaar) een absurde schuld. Dit bedrag is, per persoon, meer dan 35.000 Euro. Dus iedere baby die geboren wordt begint met een schuld van E 35.000,- en er komt, per seconde, meer dan 400 euro bij. Dit is iets waar ik snel vanaf wil komen. Zonde van het geld.

De overige 10% gaat naar de landelijke overheid. Die zou dit kunnen gebruiken voor andere dingen op landelijk niveau. Grootste voordeel is dat dit een win – win situatie is.

Het is niet iets wat mensen zichzelf realiseren dat het mogelijk is. Nou is er qua fiscaliteit een gezegde: the lower you tax the more you get. Simpel vertaalt: verlaag het tarief om meer te krijgen. Dat is iets wat politici zichzelf niet realiseren. Politici denken altijd: verhoog de belastingen om de burger uit te wringen opdat het eigen inefficiënte werken niet gestopt hoeft te worden.

Regionale overheden hebben van hetzelfde last. Er zijn zat politici die kunnen zeggen hoe ze geld willen uitgeven. Hoe ze iets financieren of hoe de rekening betaalt kan worden is niet iets waar ze rekening mee houden.

Neem Eindhoven als voorbeeld. De gemeente Eindhoven geeft per jaar meer dan 8 miljoen euro aan rente uit. Een bedrag dat ingezet zou kunnen worden om deze stad een aanzienlijk stuk leefbaarder te maken, mooier te maken en vrolijk de stad de goede kant op kan helpen. Dit bedrag aan rente moet zo snel mogelijk verlaagt worden en de hele schuldenberg moet weggewerkt worden. Nou kan bezit verkocht worden, maar wat krijg je ervoor?

Met wat ik voorstel realiseer je een aanzienlijke toename in de consumenten bestedingen (immers is alles een stuk goedkoper), het levert een toename van banen op (immers neemt de binnenlandse economische activiteit aanzienlijk toe) terwijl het voor de overheid geen extra werkzaamheden vereist. Immers loopt de BTW heffing al. Enige wat extra moet gebeuren is het geld overmaken naar de gemeentes en die moeten het geld gebruiken om de schuldenberg af te bouwen. Met de meevallers in de rente kan, geleidelijk aan, in de stad wat leuks gedaan worden.

Of dit gaat gebeuren is zeer onzeker. Immers is het heel gewaagd. Politici zijn niet in staat om belasting te verlagen. Het gaat tegen hun natuur in. Ze willen je uitpersen. Politici zijn niet in staat om logisch na te denken. Dat is zeer spijtig. Immers zou dit zeer goed zijn voor Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s