11 Miljard euro extra voor Griekenland

Griekenland krijgt een nieuwe tranche geld van Europa. Ruim 11 miljard euro krijgt de Griekse overheid, hiermee kan het de leningen aan de ECB en het IMF afbetalen. In ieder geval is het deze keer gelukt om het land niet te laten in een storten gedurende het toeristen seizoen. Dat men in Europa volop kritiek heeft op de democratische keuze van de Griekse kiezer komt er nog bij. Maar hoe eerlijk is alles, hoe moet het nu verder?

Het is de eigen schuld van de Griekse overheid dat ze er nu absurd slecht voor staan. Met frauduleuze boekhoudingen kom je, vroeg of laat, heel diep in de problemen. Daar de Grieken sinds ze geprobeerd hebben bij de Euro te komen de kunst van het oplichten geperfectioneerd hebben doet dit niet veel goeds vermoeden.

Toen de Griekse luchtbel uit elkaar klapte is men doorlopend bezig met pappen en nathouden. Een onderdeel om, zogenaamd, de euro te redden en de Grieken helpen. Dat was uiteraard totaal niet waar. Wat er gebeurt is: de Griekse staatsschuld was in handen van banken, pensioenfondsen en beleggers. Die hebben hun lening portefeuille zonder verlies weten weg te werken en de belastingbetaler ervoor laten opdraaien. Zogenaamd om Griekenland te helpen. Tsja, hoe Griekenland geholpen is blijft mij een raadsel. Oftewel: de belastingbetaler heeft de verliezen gekregen terwijl de investeerders de rendementen en betalingen in de tussentijd hebben opgestreken.

Inmiddels is de staatsschuld per Griek dusdanig hoog dat, al zou het een perfect functionerend land zijn waar corruptie totaal niet bestaat, dan nog zou het land dit niet meer kan opbrengen. Maar bij de afwikkeling is, uiteraard, totaal geen respect voor de rechtsorde of voor iedere vorm van gelijkwaardigheid.

Toen de boekhoudfraude uit kwam is er afgeboekt. Dit betekend dat banken, pensioenfondsen of houders van Griekse staatsschuld genoegen moesten nemen met minder dan dat ze contractueel hadden afgesproken. Hier is iets opmerkelijks gebeurd: de ECB, IMF en Europese overheden zijn vrijgesteld van het nemen van verlies. Een van de mooiste punten van de beurs is dat iedereen gelijk is. Iedereen is gelijk. Gehandicapt, rood, zwart, gele of rode huidskleur, iedereen is gelijk. Maar niet bij het afboeken van de Griekse overheid. Hier is een discriminerend verschil gemaakt. Overheden hebben niet afgeboekt. Oke, dit zou resulteren in een faillissement van de Europese Centrale Bank (ECB), maar dit is een privaatrechtelijke organisatie dus waarom DSB Bank niet redden terwijl de ECB wel voorgetrokken is. Rechtstaat, ho maar. De normale route voor het afboeken (via de tafel van Parijs, welke over het afboeken van overheidsobligaties gaat) is ook buiten beschouwing gelaten. Waarom moest ING Bank afboeken en de overheid niet?

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat Griekenland niet moet hervormen. Echter heeft Griekenland enkele transacties uitgevoerd welke niet zijn uitgevoerd in Nederland. Waarom durven wij in Nederland geen vliegvelden te privatiseren? Waarom verkopen wij de haven van Rotterdam niet? Waarom verkopen we de hoogspanning energie netten niet? Ik ben niet tegen de privatisatie of het sterk beperken van de overheidsprogramma’s, maar hoe rechtvaardig is het dat een land iets doet wat we zelf niet doen en toch snoeihard failliet zijn.

De Griekse overheid is tot het bot corrupt. Dit moet, uiteraard, aangepakt worden. Ik zou het heel simpel aanpakken: ontsla alle corrupte ambtenaren. Echter eerst een wet doorvoeren: corrupte ambtenaren, liegende politie agenten komen niet meer in aanmerking voor een baan, direct of indirect, bij de overheid. Inclusief regionale overheden. Oke, Griekenland zal flink gaan staken.

Waarom privatiseert men niet ongeveer alle bedrijven in Griekenland? Niet onderhands verkopen (zoals bij de regionale vliegvelden gebeurde) maar breng het naar de Griekse beurs. Dit heeft, meteen, een extra voordeel: dit zal een hoop werk opleveren in Athene. Iets wat ze daar broodnodig kunnen gebruiken. Schaf daarna alle belastingvoordelen af, de Grieks Orthodoxe Kerk hoeft geen belasting te betalen wegens de “morele” bijdrage die het levert. Lekker laten betalen.

Dan doodleuk de belasting verlagen en realistisch worden. Griekenland is failliet, dit geld ook voor alle andere Europese overheden. Laat dit programma maar uitgevoerd worden bij alle Europese landen om de overheidsfinancien zeer snel en efficient gezond te krijgen. Maar ja, daarvoor moet iemand lef hebben en als we (zeker in Nederland) hebben onze politici dat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s