Wanneer mag je stemmen?

In Nederland mag je vanaf je 18de leeftijd stemmen voor van alles en nog wat. Van het merendeel weet niemand wat ze nou echt doen (wat doet een waterschap nou echt) maar wat er wel van belang is: er stemmen steeds minder mensen. Een afnemende groep jonge mensen is geïnteresseerd in de politiek, met uitzondering van dat moment dat er een AZC komt. Dan moet daar een piemel in.

Afgelopen zaterdag berichte WNL op Zaterdag op NPO Radio 1 over een plan van de fractie VoorNederland en het Tweede Kamerlid Joram van Klaveren om de leeftijd voor het stemmen te verlagen naar 16 jaar. Een roep die geregeld voorbij komt.

Om te beginnen heeft VNL als politieke partij een hoop ideeen die zeer democratisch zijn. Gebaseerd op de ervaringen met de huidige Tweede Kamer fractie is de kans dat ze dit blijven pushen en een rechte rug zullen houden groter dan bij D66. Daar heeft Alexander Pechteld de ideologische veren afgeschud.

Ergens is het toch raar, je mag werken, je mag belasting betalen, je kan je aanmelden voor opleiding programma’s van de Nederlandse derfensie onderdelen. Maar wat je niet mag is stemmen. Het lijkt mij een leuk iets om de kiesdrempel te verlagen naar 16 of 14 jaar.

In Groot-Brittannië is het stemrecht, in eerste instantie, uitsluitend ingevoerd voor hun die belasting betalen. De reden hiervoor was (een best interessante gedachte) dat je belasting moest betalen om politici, die belasting heffen en geld uitgeven, te kunnen controleren. Ik zeg niet dat het een perfect iets was, wel dat het interessant is. Immers betaalt in Nederland iedereen belasting. Zelf ik (helaas).

Het is een mooi initiatief, een interessant idee.. Veel partijen zullen zeggen dat mensen die onder de 18 zijn kwesties in de politiek niet kunnen overzien. Is dat geen gebreke van het Nederlands onderwijs systeem en een totale minachting? Als het referendum rond het associatie verdrag met Oekraïne ergens in heeft geresulteerd is het wel dat heel Nederland weet waar Oekraïne ligt en de campagne heeft volop mogelijkheden geboden om het debat draaiende te houden en dit debat is op inhoud gevoerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s