Het Nederlandse drugsbeleid

Nederland staat internationaal bekend om haar softdrugs beleid. Het zou een ruim denkend beleid zijn. Nou is dit primair een imago. Immers zijn er zat landen waar het gebruik van softdrugs gelegaliseerd is. Ook de productie, vervoer en ga zo maar door.

Het Nederlandse drugsbeleid bestaat er eigenlijk uit dat we zeggen: het mag niet, we gaan niet handhaven. Eigenlijk is dat raar. Stel dat de Politie zegt: we hebben vandaag geen zin om onderzoek te doen als het over verkrachting gaat, dus dat gedogen we. Dit doen wij op dit moment met het softdrugsbeleid. Klinkt mij niet zo kosher in de oren.

Het is een zeer vreemd systeem wat we in Nederland hebben. Er is in Nederland gezegd dat coffeeshops clubs zijn, je moet in de gemeente wonen waar die club gevestigd is. Dit was bedoeld om het drugstoerisme een halt toe te roepen. Iets wat een goed begin was, persoonlijk gaat het mij niet ver genoeg. Echter is het Britse Rijk niet in 1 dag gebouwd. Dus, iedere stap de goede kant op is een mooi begin.

Hier in Eindhoven is iets simpels gezegd. Daar de toeristen die voor de drugs komen zich niet kunnen inschrijven is er besloten de wet niet te handhaven. De reden was simpel: er moest iets gedaan worden aan het dealen op straat, er moest iets aan de overlast van drugs toeristen gebeuren (zou dit ook kunnen tegen de overlast van islamitische terroristen). Nou levert drugstoerisme overlast op. Een onvoorzien iets wat men in Den Haag niet bedacht heeft. Tijd om in te grijpen en werkende veranderingen door te voeren.

Het Nederlandse drugsbeleid zorgt voor een hoop uitwassen. Hoe vaak moet er niet een hennepkwekerij ontmanteld worden? Banken moeten mensen inhuren om te voorkomen dat het geld van de drugshandel via het bank systeem gaat. Gelukkig kan je in vele landen vastgoed aankopen zonder al te veel vragen en is een hoeveelheid diamanten of goud ook niet zo moeilijk te verwerven.

Maar waarom maken we de keuze niet eens consequent? Waarom zeggen we niet gewoon: vanaf 1 januari trekken we alle gedoogvergunningen in. we gaan de softdrugshandel aanpakken. Of je zegt: we legaliseren het. Je mag het dan dus ook verbouwen, vervoeren, erin handelen en ga zo maar door. Een voer kan er subsidie op aanvragen.

Persoonlijk ben ik een groot voorstander om simpelweg alles te verbieden. Trek de stekker er maar uit. We maken het gewoon illegaal, we handhaven en geven de huidige eigenaren van vastgoed de tijd om iets anders te zoeken met hun pand.

Waar in ieder geval iets aan gedaan moet worden is dat regionale overheden besluiten welke wet wel of niet te handhaven. Het moet afgelopen zijn dat gemeentes simpelweg zeggen: we zijn het er niet mee eens dus doen we het niet. Als een gemeente de wet niet handhaaft moet men gewoon alle subsidies en betalingen vanuit de landelijke overheid inhouden en privé bezit verbeurd verklaren wegens landverraad.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s