Alp d’Huzes en Kanker onderzoek

Vandaag is het weer zover. Een grote groep mensen gaat zichzelf op de fiets afbeulen voor het kankeronderzoek. Een nobel iets. Zelf zie ik mij niet op de fiets stappen (slechtziend) maar het zet mij wel aan het denken. Hoe structureel kan het kankeronderzoek een bijdrage leveren aan het terugbrengen van de werkloosheid en kunnen we de levensverwachting en/of levenskwaliteit verhogen.

De Nederlandse staat haalt miljarden, als ik mij niet vergeet zo rond de 10, aan accijnzen (primair op alcohol en tabak) binnen. Dit geld beland in de grote pot waar politici de krater in hun hand mee kunnen vullen en de broodnodige uitgaven om de kiezers te paaien mee te financieren. Doorgaans heeft dit amper tot geen effect en is iedere vorm van visie totaal verdwenen.

Nou zou ik, middels dit blog bericht, een ideetje willen pitchen. Een ideetje dat de wereld kankervrij moet maken, een significante bijdrage aan het terugbrengen van de werkloosheid en als het even kan meteen de farmaceutische industrie in Nederland een impuls geven.

Ik zou het heel simpel stellen: gebruik de accijnzen in een nieuw beleggingsfonds. Dit fonds zal beheert worden door een marktpartij met ervaring in de medische en/of farmaceutische industrie. Deze gaat dit geld beheren. Dit geld moet direct een bijdrage leveren aan de behandeling, genezing en/of levenskwaliteit voor hun die leven met kanker.

Nou komt het trucje, waarmee we een impuls kunnen realiseren. Dit fonds gaat investeren in voorstellen van andere partijen. Het fonds investeert in niet meer dan 10% van het bedrag en de eis is dat het onderzoek en de productie voor Europa in Nederland plaatsvinden. De overige 90% moet van andere bronnen komen.

Wat ik hiermee wil bereiken is iets heel simpels: ik wil een impuls geven om aanzienlijke hoeveelheden nieuw onderzoek te realiseren. Door, in een vroeg stadium, samen te werken met de farmaceutische industrie kunnen de punten van distributie en verkoop afgedekt worden.

Stel dat, op deze methode, 10 miljard euro aan onderzoek uitgegeven gaat worden. Dan zou het betekenen dat er 100 miljard uitgegeven gaat worden. Door effectief 10% van het medicijn te financieren en er ook een belang in te nemen kan er dividend inkomen gerealiseerd worden. Of een simpele verkoop van het belang. Dit geld moet in dit fonds blijven. Reden is simpel: een fonds dat geleidelijk aan groter wordt met het doel om Nederland op de wereldwijde een leidende positie te geven aan de oplossing voor een kankervije wereld.

Dit zou je ieder jaar met een nieuwe aandoening kunnen doen. Bijvoorbeeld de top 10 aan ziektes wereldwijd, waar binnen 10 jaar de meeste mensen in de wereld aan zullen overlijden. Grootste doel zou zijn om zo een hele stevige medische sector te ontwikkelen, een sector waar mensen met creatieve ideeën de wereld beter kunnen maken, een wereld waar banen erbij komen voor de 600.000 mensen die tijdelijk werkloos zijn.

Gaat dit gebeuren, natuurlijk niet. De politici in Den Haag en Brussel geven geld liever aan andere dingen uit. Aan hogesnelheidslijnen die niet gebruikt worden, aan kindertoeslagen omdat de overheid graat E 100.000,- aan subsidie geeft voor een parttime baan van maximaal 20 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s