De publieke omroep exclusief digitaal

De meeste mensen in Nederland luisteren digitaal naar de radio. De fm frequenties voor commerciële omroepen zijn verkocht. Op AM zijn uitsluitend GrootNieuwsRadio en Radiomaria actief. Verreweg de beste netwerken aan frequenties zijn in handen van de publieke omroepen. Ondertussen loopt er een campagne die miljoenen kost om DAB+ te promoten. Niet zolang gelden is Radio5 van de am afgegaan en zenden ze uit via het internet, dab en de kabel. Dit laatste had weinig tot geen effect op het marktaandeel.

De Nederlandse staat praat altijd over innovaties, innovatief ondernemen en efficienter werken. Daarom zou de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), tsja er was geld teveel dus is er weer een te dure naamsverandering doorgevoerd, en deze zou snel een rol kunnen spelen om de verdere digitalisering van de publieke omroep kunnen doorvoeren.

Ik zou iets anders willen voorstellen. Iets waarmee we nieuwe banen realiseren, waarmee de commerciele media in Nederland structureel winstgevend kan worden en waarin we tegelijkertijd creativiteit stimuleren.

Ik zou het volgende willen voorstellen:

  • De 4 publieke NPO radiozenders gaan uit de fm band,
  • De fm netten worden opgedeeld in 5 nieuwe landelijke fm pakketten,
  • De pakketten worden verdeeld, hierbij dient het creatieve plan en het onderscheidende in verhouding tot de huidige radiozenders als belangrijk beschouwt te worden en niet het geld,
  • De NPO zenders gaan vol op DAB+ uitzenden, alle omroepen komen ook met 1 a 2 eigen DAB+ zenders,
  • De rampen taak gaat van NPO Radio 1 naar de regionale commerciele omroepen,

De NPO heeft 4 landelijke fm pakketten, deze zijn qua dekking en vermogen beter dan de commerciële pakketten. Hier moet verandering in komen, het is de grootste tijd dat de overheid zichzelf beperkt tot enkele taken en zichzelf niet bevooroordeeld ten opzichte van commerciële partijen.

De huidige pakketten van de Nederlandse Publieke Omroep hebben een dekking van 120% tot 100%, terwijl de commerciële pakketten slechts 50% tot 75% van Nederland dekken. Oftewel: oneerlijke concurrentie. Oftewel, er kunnen van de 4 huidige fm pakketten 5 pakketten gemaakt worden.

Het is de hoogste tijd dat er een nieuwe schokgolf komt in het Nederlandse radio landschap. Het is tijd dat er meer banen in deze creatieve sector komen. Daarom moeten we stoppen met het veilen van fm frequenties voor absurd hoge prijs. Laat de werkgelegenheid ten goede komen, immers is de lucht van iedereen.

Bij het verdelen zou ingezet worden op meer diversiteit in het radio landschap. Oftewel: waarom zou je KinkFM (men werkt aan een doorstart) niet op fm kunnen, ClassicFM, Efteling Kids Radio en een radiozender als Aroow, of wat dan ook. Iets anders en unieks. Niet dezelfde muziek zenders. Kom maar met een sportzender, een nieuwszender of wat dan ook. Oftewel: geen hoge vergoedingen, maar meer banen.

De Nederlandse overheid praat volop over de noodzaak van DAB+. Een achterhaalt iets, immers luisteren we allemaal via apps als Nederland.FM of online naar de radiozender nar keuze. Maar laat de NPO maar een vooruitstrevende rol spelen in het DAB gebeuren. Oftewel: alle NPO zenders gaan exclusief op DAB. Zoals NPO Radio 5 ook al doet. Daarnaast beginnen alle omroepen een eigen DAB+ en online radiozender. Gewoon om de verschillende omroepen zichzelf te laten onderscheiden. Laat de EO maar met een radiozender over het geloof en haar doelgroep komen, laat BNN hetzelfde doen. Het kan een mooie methode zijn om DAB+ populair te krijgen bij verschillende doelgroepen. Vele kleine groepen maken 1 grote en dan komt DAB+ alsnog van de grond.

Als er een nationale ramp gebeurt heeft NPO Radio 1 de taak als landelijke rampenzender. Breng die taak naar de regionale publieke radiozenders gaan. Verdeel dat bedrag maar gelijkwaardig onder de omroepen. Deze zenders worden sowieso beter beluisterd dan NPO Radio 1.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s