Windmolens op zxee en internationale samenwerking

Duurzame energie is hot. In Nederland betalen we inmiddels aanzienlijke bedragen op de elektriciteitsrekening aan belastingen. Vandaag maakte minister Kamp bekend internationaal samen te werken, dit om de kosten te drukken.

Ik ben een grote voorstander van duurzame energie. Echter geloof ik niet in de overheid noch geloof ik in subsidie. Subsidie betekend afhankelijkheid van de overheid, een overheid die technisch failliet is en van politici die de betrouwbaarheid hebben van een natte krant.

Iedere vorm van samenwerking om de kosten te drukken is iets wat ik zal toejuichen. Immers, waarom zou je het duurder maken dan dat nodig is? Alleen waarom betalen we in Nederland al die subsidies? Waarom zou duurzame energie niet kunnen zonder subsidie?

Waarom zouden we de duurzame energie niet kunnen gebruiken om de agrarische sector een boost te geven? Waarom gaan alle boeren niet energie leveren? Of het nu gas, stroom of warmte is. De agrarische sector heeft het doorgaans moeilijk. Dit kan iets zijn om een stabiele stroom onder de bedrijven van boeren te realiseren.

Het grote probleem met de huidige duurzame energie is meerdelig:

  • De subsidies kunnen niet structureel blijven,
  • De planningsfase duurt in Nederland langer dan in andere Europese landen,
  • De stroom prijs is laag en zal (volgens mij) niet herstellen,

Het grote probleem met windmolens op zee is simpel: je hebt subsidie nodig om de kiet financieel gezond te houden. Oftewel: zodra de subsidieregelingen verandert worden is je businessmodel kapot.

Ik zou zeggen: stop met al die windmolens op zee. Zet in op stroom productie op land, duurzaam en nuclear.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s