De Brexit

De hele wereld is druk doende, de Britten hebben een referendum met de vraag of ze uit de Europese Unie moeten stappen of in het Europese gedorcht moeten blijven. De Britten hebben het zowiezo een stuk beter aangepakt: ze hebben hun eigen munt nog en hoeven dus niet mee te betalen aan het Griekse / Italiaanse / Franse aankomende faillissement.

Ik ben een groot voorstander van een Brexit, om meerdere redenen:

a. De besparingen aan Brusselse bureaucratie,

b. De culturele verschillen,

c. Mogelijkheden om terug naar de basis te gaan,

d. Mogelijkheden om meer geopolitieke samenwerkingen aan te gaan,

e. Aanpak vluchtelingen vraagstuk,

f. Ze kunnen het rijkste land van Europa worden,

Om te beginnen de kosten besparingen die gerealiseerd kunnen worden. Ik zal een mooi voorbeeld geven: het UK betaalt 11 miljard aan Europa om landbouw subsidies te financieren. Hiervan gaat 9 miljard terug naar het UK. De rest van het geld is in gebruik voor de Brusselse bureaucratie. Het UK heeft een zeer grote staatsschuld. Door de bureaucratie uit Brussel weg te snijden kan het geld volledig in eigen land gebruikt worden. Waarom de huidige 9 miljard niet handhaven, 1 miljard aan onderzoek op agrarisch gebied. De overige 2 miljard inzetten om het begrotingstekort in te zetten. De innovaties kunnen het land verder helpen als agrarische exporteur en kennis exporteur.

Het UK heeft, naar mijn smaak betere, mentaliteit: een Angelsaksische. Oftewel: het rendement is cruciaal. Europa heeft het Rijnlandse model welke in Scandinavie, Nederland en Duitsland. Dan heb je de Franse mentaliteit. Waar deze mentaliteit tot resulteert zie je zeer mooi in Griekenland. Hetzelfde zal gebeuren in Italie, Belgie en Frankrijk. Daarnaast is er nog de Oost Europese mentaliteit. Wat er in Polen, Hongarije etc. gaande is. Veel meer gericht op Rusland. Ook die mentaliteit. Zo’n smeltkroes kan niet goed functioneren.

Veel mensen vergeten iets: Europa is begonnen als een Europese Kolen en Staal Unie. Een economische samenwerking die een rol moest kunnen spelen tegen Rusland en eigenlijk een verlengstuk van de Verenigde Staten moest worden. Tegen economische samenwerking is, uiteraard, niets op tegen. Ik ben voor vrije handel met ieder land. Stuur de verdragen maar naar alle landen: we respecteren elkaars wetten, brengen geen heffingen naar elkaar in rekening. Even tekenen en klaar is kees. Een Brexit zal een zeer grote shock in Europa teweeg brengen. Het grote voordeel is dat iedereen terug naar de basis kan gaan. Vooral handelen. Echter is de grote vraag waarom al die andere ongein er omheen.

Als het UK niet gehinderd wordt door Europa kan het land heel snel geopolitiek een bijzondere rol innemen. Een soort Zwitserland. Ze kunnen een samenwerking met iedereen aangaan. Ze kunnen overwegen zich aan te sluiten bij de Shanghaij Development Corporation (Aziatische NATO van China, Rusland, Noord-Korea en India). Ze kunnen met iedereen gaan samenwerken. Ook met Europa, maar niet gedwongen door Brusselse bureaucraten welke landen dan ook in het ongewis zijn gevallen.

Zodra het UK uit Europa is kunnen ze de vluchtelingen problemen eens echt oplossen. Ze kunnen zich beschermen tegen de Islamitische terroristen in wording die huisvesting hebben in de jungle nabij de Eurotunnel. Ze kunnen een simpel, maar rechtvaardig vluchtelingen en migranten beleid voeren. Zonder dat er een Brusselse bureaucraat iets over te zeggen heeft. Het UK heeft rond de vluchtelingen het grote voordeel dat het een eiland is, hetgeen bescherming makkelijker maakt en ze waren in WWII in staat (weliswaar heel moeilijk) om de NAZI’s buiten de deur te houden.

Het rijkste land van Europa is geen onderdeel van de Europese Unie. Het rijkste land dat in de Europese Unie zit is Luxemburg. Primair door mensen met privacy te behandelen en ter erkennen dat mensen het recht hebben op het gebruik van wat ze verdienen, in plaats van een luie en hebberige ambtenaar te financieren. Zodra het UK uit Europa is gestapt kan het optreden voor de welvaart en het geluk van de eigen inwoners. Ze kunnen, bijvoorbeeld, alle Europese heffingen die ze niet meer hoeven keren als bezuiniging inboeken, of als belasting verlaging. Het kan een bijdrage leveren om bedrijven in staat te stellen belasting te ontwijken. Iets wat de francofiele sector in London een zeer mooie boost kan geven.

Ik zeg niet dat het UK zich moet afzonderen van de wereld. Maar de economische groei van zal niet in Europa liggen. Wel in Azie en Afrika. Als ik het UK was zou ik doorvoeren:

a. Visum vrij reizen naar de Verenigde Staten,

b. Visum vrij reizen naar Canada,

c. Visumvrij reizen naar India,

d. Visumvrij reizen naar China,

e. Visumvrij reizen naar Australie,

f. Alle commonwealth leden vrij handel aanbieden zoals ik het zou doen,

g. Nauwe banden met zowel Rusland als China ontplooien en visumvrij reizen,

De angelsaksische mentaliteit zorgt ervoor dat de samenwerking met zowel de USA, Canada en Australie te prefereren is. Dit zijn binnen de anglesaksiche economie de belangrijke markten. Het UK kan hierin een rol spelen als een rotonde, financieringen via de City of London.

Rusland en China zitten in een militaire samenwerking, het is zeer verstandig om met beide partijen samen te werken. Ik zeg niet dat ze uit de NATO moeten stappen, maar een zeer neutrale rol kan beter werken dan een uitgesproken mening.

De angst is duidelijk: ambtenaren mogen Brexit niet noemen, het ene na het andere lobby groepje roept iets om de Brexiteers te ontmoedigen. Echter is er iets wat mensen vergeten: Britten zijn geen Europeanen en als Donald Trump als President van de USA (hetgeen ik prefereer) zullen de geopolitieke spanningen met zowel Rusland als China snel afnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s