Saudi Arabië

Saudi-Arabië is een geopolitieke macht. Eigenlijk door maar een paar simpele redenen: olie. That’s all. Dankzij de grote olie reserves, die voor een paar dollar gewonnen kunnen worden, had het land grote reserves. Door de lage olieprijs moet inmiddels ook door de Saudische overheid geld geleend worden.

Het land is de regionale macht en strijd met aartsrivaal Iran om de politieke en militaire dominantie in het Midden Oosten. Dat dit ook buiten het Midden Oosten gebeurt spreekt voor zich. Zie de ontwikkelingen in zowel Syrië als in de hele wereld.

Wat mij het meeste fascineerde aan dit land is het volgende:

a. Het politieke systeem,

b. De omvang van het land en de woestijn,

c. Andere ontwikkeling dan andere landen in het Midden Oosten,

d. Het milieu probleem en hoe het land leefbaar te houden,

Het politieke systeem is helder. Het huis van Saudi is de baas, ze dulden geen tegenspraak, hebben een politiestaat opgericht naar DDR / Noord Koreaans voorbeeld. Democratie, vrijheid van meningsuiting? Wat is dat? Waarom ze in Saudi-Arabië de website van (bijvoorbeeld) het Anne Frank Huis moeten aanpassen is een raadsel. Of telt een dood kind niet in Saudi-Arabie? Hoe zou het regime reageren op het vergassen van Moslims? Hetzelfde of anders? Ik vrees het laatste, zie de reactie op de uitspraken van Donald Trump (waarschijnlijk de nieuwe President van Amerika).

In het Midden Oosten is het bij verre het grootste land en het land heeft meerdere grenzen die aantonen dat ze uit de koloniale tijd komen. Met mooie rechte lijnen. Zie je verder niet veel. Naast oppervlakte is het land een woestijn. Waar ze met zware subsidies proberen landbouw mogelijk te maken. Dat er aanzienlijke olie reserves zijn toont aan dat ook onleefbare grond en grote zandbakken tot grote cahsflow kunnen komen.

Het echte probleem van Saudi-Arabië is als volgt:

a. Olie gelden zijn verkeerd besteed,

b. De politieke instabiliteit,

Saudi-Arabië heeft een veel hogere olieprijs nodig dan de huidige om financieel te overleven. Of het om subsidies voor de landbouw, water subsidies, sociale subsidies om de bevolking onder de duim te houden is: geld is nodig. Echter is de olieprijs beduidend lager en brengen de lopende kwesties in Syrie en Yemen bakken met geld. Geld dat het land moet lenen. Dat de misdaden tegen de menseheid die in Yemen begaan worden niet berecht worden is een mooi bewijs van de petrodollar. Om op de hoogte te blijven van wat Saudi-Arabië in Yemen doet kan ik de Scott Horton Show aanraden. Een goed geïnformeerd Amerikaans radio programma over vrede en oorlog.

Saudi-Arabië heeft een systeem dat zeer politiek instabiel is. Niet dat een democratisch systeem zeer stabiel is, echter is in Saudi-Arabië het land afhankelijk van de wille van 5 a 10 mensen die de echte invloed hebben. Allemaal lid van de Koninklijke familie. Wat als de koninklijke familie valt? Zou zomaar kunnen gebeuren. Aartsrivaal Iran is om de hoek, het Saudische leger is primair een huurlingenleger en die laten hun leven niet voor de broodheer gaan. Goed geld verdienen zullen ze echter wel doen. Wie zou er moeilijk doen als Iran een onderdrukte groep zou helpen en ondertussen een regime wat niemand echt moet tot val brengt? Zolang de olietankers maar langs Yemen blijven varen en de Saudische olie blijft komen kan niemand ermee zitten.

De andere ontwikkelingen dan andere landen in het Midden Oosten klinkt vaag. Is het ook. Wat er echter bijzonder aan is: Saudi-Arabië is in staat een ander economisch pad te volgen dat de 7 ermiraten (primair Dubai en Adu Dhabi), Qatar, Bahrein (satellietstaat van Saudie) en last but not least Israël. Iedereen is beizg de economie te verstevigen of probeert dit. In Saudi-Arabië zijn ze vooral bezig rendement te kopen om de huidige subsidies te kunnen financieren. Hierin zit een substantieel verschil: de meeste andere landen willen dat mensen het geld in het land zelf verdienen terwijl Saudi-Arabië het geld uit het buitenland willen halen.

Saudi-Arabië heeft een groot milieu probleem. Niet alleen omdat het een woestijnland is. Wat denk je van aspecten als water (duurder dan benzine), Ook een afvalprobleem en een grote vraag: hoe kan je in een wereld die opwarmt een woestijnland leefbaar houden?

Ik ben geen aanhanger van het systeem van Saudi-Arabië en ik heb medelijden met de mensen van de politie die al die prinsen die moeten beveiligen. Het land steunt Islamitische Staat en iedereen die denkt dat een vrouw die verkracht is zweepslagen verdient kan je wat mij betreft meteen naar een rpi sturen. Zou ik er naar op vakantie gaan? Nee, de reden is simpel: wat moet ik er doen. Voor zandhappen kan ik naar Dubai en dat gaat goedkoper worden. Voor mijn transit vluchten overweeg ik de airliner niet. Niet omdat ze Islamitisch zijn. Omdat er eerder een ongeluk is geweest waarbij de piloot en co piloot gefaald hebben en hun B747 in een ander vliegtuig geboord hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s