Rattenkoning

Rattenkoning, het boek van James Clavell dat zich afspeelt in een van de meest verschrikkelijke Japanse concentratiekamp uit de periode WWII. Een periode die, gelukkig, al zeer lang achter ons ligt en onderdeel van de geschiedenis is.

Het bijzondere is dat dit boek een relaas geeft over de Britsd – Amerikaanse samenwerking tussen een zwarthandelaar. Iemand die weet te overleven en zijn groep lotgenoten in leven weet te houden door te handelen. Winstbejag kan zoveel mooie secundaire gevolgen hebben.

Het meest bijzondere van dit, voor James Clavvels doen zeer dunne boek, is een handeltje in rattenvlees. Vlees welke als sate verkocht wordt. Vlees dat niet aan de bewakers maar ook aan gevangenen verkocht wordt en dat de priester van het kamp eentje steelt.

Het concentratiekamp in Azie is iets wat we in de Europese geschiedenis veel te weinig aandacht geven. Alsof het niet telt. Het is ernstig dat we dit stuk geschiedenis vergeten. Zeker daar er vele landgenoten in beland zijn. De herdenking is ingepland op een moment dat niemand het kan volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s