Nederland als een topsport land

De Olmpische spelen in Rio komen eraan. Brazilie heeft het tweede grote sport evenement in 2 jaar en staat daarmee definitief op de (sportieve) wereldkaart. De grote vraag is: wat heeft Nederland eraan, hoe gaan we het doen in het medaille klassement en ga zo maar door.

Ik wil met dit blog bericht een idee pitchen: Nederland moet zich ontwikkelen als een top sport land. Geen 6jes mentaliteif of dat geouwehoer dat meedoen belangrijker is dan winnen. Winnen gaat het om. Of beter gezegd: realisatie van sportieve doelstellingen.

Dat betkened voor mij iets heel simpels:

a. Nederland gaat een serieuze gooi doen om de Olympische Spelen te organiseren,
b. Nederland gaat bij de eigen Olympische Spelen voor de algemene overwinning in het medaille klassement,
c. Nederland gaat iedere keer een gooi doen om grootschalige sport evenementen te organiseren,
d. Beperkingen qua regelgeving worden weggenomen om meer sport evenementen te kunnen organiseren,
e. We voeren in Nederland het school zwemmen, gym les en school schaatsen voor alle scholen en niveaus in,
f. De overheid gaat sport sponsoring niet langer met btw belasten om meer geld voor (top) sport te realiseren,

g. Nederlandse voetbal ploegen moeten Europees overwinteren als doel stellen (in ieder geval de top 5 in de eredivisie),

Nederland zou een serieuze gooi moeten doen om de Olympische Spelen te orgaiseren. Hier zijn enkele dingen voor ndoig: een goed plan, bereidheid om de kop boven het maaiveld te steken en gezond verstand. Los Angeles heeft geld verdiend aan de Olympische spelen en de rest van de steden niet. Hiernaast moet een groter doel gerealiseerd worden. Iets waar je aanzienlijk voor moet investeren, maar waar je ook heel lang plezier van hebt. Hiervoor heb ik 3 doelen geformuleerd:

  1. We lossen het file probleem op,
  2. We lossen de armoede op,
  3. We maken van Nederland het meest ondernemende land ter wereld (start ups, scale ups, revenu op ip etc.)

Het file probleem gaan we heel simpel oplossen: we gaan iedereen vragen ideeen aan te leveren, kijken na aanzienlijke verbeteringen van het openbaar vervoer, binnenvaart en binnenlandse vluchten. Dit gecombineerd met thuiswerken en nieuwe mogelijkheden om verkeersstromen op andere momenten op de weg te krijgen.

We gaan iedereen op school leren budgetteren, investeren, sparen en vaardigheden bij brengen die ze 1 ding bijbrengen: financieel voor jezelf zorgen en in staat zijn geinformeerde keuzes te maken.

Simpelweg: we gaan erin werken dat ondernemen normaal is. Een ondernemer is het hoogste op de maatschappelijke ladder, niet manager van een beursfonds: ondernemer. Alle opleidingen nemen de mogelijkheid om het beroep op freelance basis uit te voeren en doorlopend gaan we kijken: hoe kunnen we iets 10% beter doen. Verplicht vanaf de middelbare school iets gaan ondernemen.

Om de nummer 1 positie van het medailleklassement te behalen zal een hoop moeten gebeuren. We moeten het gaan opnemen tegen landen als China, Rusland en de Verenigde Staten. De grootste winsten kunnen gerealiseerd worden op het gebied van atletiek. Ik zou het volgende willen doen:

a. Iedere Olympische Sport krijg een jaarlijks tournooi in Nederland met de wereldtop,

b. Nederlandse toppers gaan we onderbrengen in wereldwijde top competities (badmintonners gaan in Azie badminton spelen i.p.v. In Europa etc.),

c. Op school 2 uur sport per dag. Hierin kunnen meer sporten geintroduceerd en geoefend worden,

d. Scholen krijgen eigen sport teams die het opnemen tegen andere school teams,

Het moet afgelopen zijn om met het minderwaardigheidscomplex van Nederland nog te blijven leven. We kunnen de Europese Spelen toch organiseren, de Olympische Spelen en ga zo maar door. We gaan er een serieuze gooi naar doen. We zouden moeten kijken om naast Olympische Sporten meer sport evenementen buiten de Olympische Sporten hebben. Waarom is er geen DAG vrachwagen race programma, waarom gaan we de circuits van Zandvoort, Assen en Valkenswaard niet met meer top auto en motorsport evenementen vereren?

Nederland kan het gidsland worden en zal dit ook moeten worden om winstgevend sport evenementen te organiseren. Welke regels zitten in de weg? Wat als we de 3 eerder genoemde circuits meer geluidsoverlast dagen geven? Wat als we de beperkingen qua regelgeving wegnemen bij betaald voetbal organisaties met het doel om ze meer mogelijkheden te geven om geld te verdienen? Waarom hebben we in Nederland geen BBC model qua voetbal uitzendingen? Waarom zo snel na de wedstrijden als NOS Studio Sport met de beelden? Waarom dit niet pas om 2300 en slechts 1 x? Dan kan Fox winstgevend worden en is een belangrijke finanicele basis van het prof voetbal veilig gesteld.

We worden steeds dikker. Ik ben ook te dik. Wat we moeten gaan doen is iets simpels: meer bewegen en minder eten. Wat daarom moet gebeuren is iets simpels: iedere dag 2 uur sporten op school. Van mijn part is het rondjes rennen en shuttle tests. Mij draait het om de beweging. Iedereen moet kunnen zwemmen en schaatsen. Ga dat maar 1 uur per dag doen (zomer zwemmen, winter schaatsen). De beweging is belangrijk,gezond en als we in dat andere uur iedereen met nieuwe sporten in contact brengen kunnen we de poul waar we top talent uit kunnen selecteren aanzienlijk vergroten.

Ik ben een tegenstander van subsidies. Het moet zonder subsidie kunnen. Daarom heb ik een heel simpel iets: we schaffen voor sport sponsoring de btw af, of we brengen dit tarief naar 0%. Een mooie impuls en dat kan versterkt worden door de contributies onder hetzelfde btw percentage te behandelen. Op deze methode krijgen de bestaande sport organisaties een aanzienlijke impuls. Hetzelfde geld is ineens meer waard. Wel een heldere conditie: er moet onder Nederlandse vlag gesport worden. Of het nu om wielrennen, autosport, voetbal, hockey, tennis. Het maakt niet uit. Breedtesport of topsport: het maakt niet uit. Het draait erom dat we op deze mehode aanzienlijke stappen kunnen zetten. Meer en meer sporten kunnen zich ontwikkelen en zichzelf gaan meten met de wereldtop. Geleidelijk aan zal Nederland dan de top bestormen en talenten kunnen ontwikkelen.

Het Nederlandse voetbal is feitelijk failliet. Het is de hoogste tijd dat we ervoor gaan om weer een topsport land te worden en qua sport op Europees niveau te gaan overwinteren. Ik zou zeggen dat dit mogelijk is. De top 5 zou dit als ambitie moeten uitspreken en structureel kunnen realiseren. Er zijn snelle methoden om dit te doen: de tv rechten zijn key. De ploeg die degradeert uit de Premier League krijgt tegen de 100.000.000 per jaar aan uitsluitend tv rechten. Dan komt de rest er nog bij. Dit is op dit moment niet in te halen. Maar waarom breiden wij onze thuismarkt niet uit? Waarom breiden we die niet uit naar de Benelux, Londen, Parijs en Duitsland. Ga in die gebieden actief spelers halen. Het zijn de belangrijkste Europese markten waar op stabiele wijze waarde toegevoegd kan orden. Waarom niet uit alle 3 de markten (voor de top 5, maar liever de gehele eredivisie) spelers opstellen? Spelers die een verbetering brengen. Ga als top 5 een zomer toernooi organiseren met Europese topploegen. Gewoon om meer wedstrijden te spelen en momentum te realiseren.

Het is niet iets wat snel gebeurd. Maar het is de hoogste tijd om te zeggen dat we als Nederland dit wel kunnen realiseren. We kunnen deze problemen oplossen, we kunnen Nederland als land zo op de markt zetten. Terwijl iedereen denkt in de risico’s en waarom het niet kan is het tijd voor iets anders: hoe kunnen we er wel komen. Waarom niet beginnen met die stappen die we hebben en dat wat we kunnen. De overheid hoeft niet eens zoveel geld erin te steken. Het is tijd om eens wat ambitie te tonen en te stoppen met al die top 10. Het is tijd voor ambitie en lef.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s