Europeana

Europeana, de titel doet al vermoeden waar dit boek over gaat. Een boek met zowel West Europese als Oost-Europese / Sovjet Unie perspectieven. Een boek zonder waarde oordelen, maar gewoon een feitelijk relaas.

Een relaas met een bijzondere achtergrond en zeer droog verwoord. Een relaas waar het feit dat vrouwen bij het vrouwen bovenop kwamen als een vorm van emancipatie benoemen. Een boek waarin zeer feitelijk het relaas van de “oplossing” voor de Joodse en Zigeneur mensen in Duitsland gedurende de periode van in en om de Tweede Wereldoorlog. Dat hierbij het haar van de vergaste mensen hergebruikt werd om matrassen en zeep van te maken. Het originele plan dat het NAZI regime ontwikkeld had om van de Joodse medemens af te komen trekt mij dan meer aan. Iedereen, met uitzondering van ongeveer 10,000 mensen met sterke Amerikaanse banden, te verhuizen naar Madagascar. Zal ongetwijfeld geen pretje zijn, maar beter dan vernietigingskampen als Auschwitz en Dachau. De hele haat triade jegens de Joodse (en vele andere minderheden) verafschuw ik, laat dat zeer duidelijk blijven. Echter is een verhuizing naar de Indische Oceaan beter dan wat er helaas gebeurd is.

Een interessantere verwijzing is wanneer de vorige eeuw begon. Was dit, zoals sommigen beweren, aan het einde van de laatste Frans – Duitse oorlog of in 1904 omdat Jezus Christus 4 jaar ouder is dan dat algemeen geaccepteerd is. Het is een zeer interessante kwestie. Weer een onderdeel van de geschiedvervalsing? Zoals we er al zoveel hebben?

Het boek is een echt must read. De reden is simpel: het toont vrij helder aan dat er een geweldige hoeveel geschiedbeschrijving gebeurd is de afgelopen eeuw. Een eeuw waarin de Koude Oorlog kwam en verdween, de twee grote wereldoorlogen kwamen, grote wereldrijken uit elkaar vielen en een hoop nieuwe conflicten ontstaan zijn?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s