Tegen de heren van de VOC

De Verenigde oost Indische Compagnie, kortweg VOC, een stukje pure trots van Nederland. Een organisatie die dankzij het gebrek aan regels en de gezonde ondernemende avontuurgeest Nederland tot grote hoogte heeft kunnen brengen. Een tijd waarin Nederland ertoe deed.

Een tijd waarin de overheid zich niet helemaal verre van lastige regels hield. Immers hade VOC een monopolie en later kreeg de WIC ook een monopolie. Een begin van vele door de overheid opgezette monopoliën die nooit structureel duurzaam zijn gebleken.

Isaac Le Maire  was een mede oprichter van de VOC en hij is in ongenade beland. Nou was de VOC een beursgenoteerd bedrijf, het eerste in de wereld, en dat hij in ongenade kwam is gekomen door zijn prive handel. Corruptie heeft uitendelijk de VOC de kop gekotst en dat dit vanaf het begin van de organisatie al gebeurde toont dus alleen aan dat het bedrijf structureel ziek was.

Hij heeft echter zijn strategie om de VOC te verslaan zeer interessant aangepakt:

a. Short aandelen in de VOC te verkopen waarmee hij speculeerde op een ineenstorting van de beurrskoers om zo voor een schijntje een grote aandeelhouder te worden en zijn eerste inleg te combineren met de gekochtte aandelen,

b. Doorbreken van het monopolie middels het zoeken van het zogenaamde zuidland,

We kennen allemaal de verhalen van de ontdekkingsreiziger Plasman. De man waar Tazmanie naar vernoemd is. Wat weinigen zich echter gerealiseerd hebben is dat de onderneming die Le Marie opzette na zijn vcertrek in de VOC vele ontdekkingen in het mooie Westen heeft gedaan. Wie kent immers de straat van La Marie niet of de Barneveld eilanden? Dat zijn eerste missie om het monopolie op de handel naar het Oosten te doorbreken middels over het westen te varen tot een blunder heeft geleid is iets anders: tijdens het ontdekken is onbedoeld een westelijk stuk van Nieuw-Zeeland ontdekt. Dit hoorde bij de Molukken dacht men. Daarnaast is gedurende deze missie men letterlijk om Australië heen gevaren. Spijtig, anders hadden we als Nederland ook Australië ontdekt.

Wat deze grote man echter onderscheid van anderen is iets simpels: hij heeft hardnekkig en planmatig zijn strijd tegen de VOC gevvoerd. Een strijd die hij misschien verloren heeft. Maar van wie heeft hij verloren? De VOC is nog steeds hartstikke failliet en Nederland is de gouden eeuw nooit meer ten boven gekomen. En Le Marie heeft zijn eigen zeestraat op de kaart staan. Wie kan dat nou zeggen?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s