Apple en de Belastingdienst

Apple is onlangs beboet, althans Ierland moet zogenaamde staatsteun terug halen bij Apple. Immers heeft Apple haar Europese activiteiten onder gebracht in Ierland. Daarmee bespaart Apple, legaal, een hoop belastinggeld. Geld dat de samenleving ten goede moet komen zeggen vele politci. Geld dat gebruikt kan worden voor de gezondheidszorg, wegen, verdediging tegen IS of ga zo maar door.

Maar hoe terecht is deze record aanslag? Er is iets erg vreemds aan deze aanslag: iedere vorm van rechtszekerheid is helemaal weg geslagen. Zeker omdat Apple geen speciale ruling heeft. Er is geen aparte afspraak. Ierland vraagt gewoon heel erg weinig belasting aan ieder bedrijf. Dit is waarom een hoop levensverzekeraars (naast verminderde regelgeving) via Ierland lopen. Het is fiscaal geheel legaal iets vriendelijker. Dit is een doorn in het oog van vele politici. Immers verkoopt Apple in ongeveer de hele wereld, maar betaalt het belasting in Ieralnd.

Deze uitspraak is niet geheel uit de lucht komen vallen. De hebberige Brusselse bureaucraten zijn druk bezig om kleine landen te dwingen iedere methode van economische ontwikkeling te stoppen zodat hun eigen handelen minder erg is. Het valt immers minder op als ze iedereen overal geld afhandig maken.

Belasting betalen is een keuze. Je kiest ervoor belasting te betalen. Ik kies daar niet voor. Ik zorg liever voor mijzelf en de mensen die mij aan het hart gaan. Ik heb liever vrijheid waar ik mijn zuurverdiende geld beleg voor mijn pensioen. Geen onbekwaam bureaucratisch pensioenfonds dat primair der vakbonden (een achterhaalde structuur welke niet meer nuttig is en doorgaans spelen vakbonden vals) die ook nog eens amper vertegenwoordigd is onder iedereen die nog niet vergrijsd is, met een rollator loopt en een luier nodig heeft om de behoeften op te vangen (laatste is niets mis mee, wat nodig is moet geregeld worden).

Maar goed, even terug naar de topic. Apple en Europa. Enkele jaren eerder was er een andere zaak. Ook met een groot bedrijf. Microsoft had een bedrijf in Scandinavie (geloof Denemarken maar pin me daar niet op vast) overgenomen. Microsoft dacht: wij zijn ten eerste iets verschuldigd aan onze aandeelhouders en het betalen van belastinggeld aan een vreemde mogendheid is niet onze verantwoording. Dus wat deed Microsoft: die verplaatste het kantoor (met alle banen) naar Ierland. Gevolg: het door een crisis getroffen Ierland kreeg er banen bij. Echter zei men hier ook van: je betaalt minder belasting en wij willen het vershcil. Microsoft heeft de zaak uiteindelijk geschikt. Niet mijn strategie. Ik zou gezegd hebben: we leggen om middernacht alles van Microsoft stil (inclusief de luchthavens etc.) het is nu normaal doen en redelijk worden of terug naar de middeleeuwen.

Wat bijzonder is aan de Apple zaak: waarom bemoeit de Europese Commissie zich met individuele belastingwetgeving. Fiscaliteit is iets wat ieder land op zichzelf mag bepalen. Wat zegt men in Brussel: we hebben geld nodig, bedrijven hou op met de wet te volgen, hou op met legale routes volgen, hou op met nieuwe producten bedenken en geef ons gewoon geld. We moeten nog even uit eten dus betalen.

Ik gun het mooie Brussel een florerende diplomatieke wijk. Is broodnodig na de aanslagen in de mooie stad waar achterlijke mensen die in een pedofiele profeet geloven aanslagen hebben gepleegd. Maar goed, de liefde van Moslims en Allah is iets anders.

Het huidige beleid van landen is simpel. Er zijn banen nodig en dus zijn er incentives. Er zijn additionele motivatie factoren nodig en landen vechten om iedere arbeidsplaats, iedere euro aan investering vecht men om. Bedrijven kunnen dus kiezen, bedrijven zeggen: wat wil ik. Wil ik goedkope energie? Dan moet je Ijsland overwegen, wil je zon, zee, strand, lage belastingen en een overheid die je met rust laat dan moet je Malta of Gibraltar overwegen. Zon zee strand en een bemoeizuchtige overheid dia het gedachtengoed van Stalin wilt doorvoeren dan is Frankrijk je optie. Werk je mee aan corruptie en is dat waarvan je gelukkig wordt: Spanje. Wil je met dictators samenwerken, pak de Corendon naar Turkije.

Maar wat iedereen zichzelf moet afvragen: wat is er eigenlijk mis mee om de wet te volgen? Apple verkoopt, Microsoft verkoopt, ik verkoop. Mensen die niet willen meewerken aan belastingontwijking kunnen stemmen met hun geld. Maar doe dit dan wel consequent:

a. Koop, draai en luister niet meer naar U2, Rolling Stones,

b. Doe geen inkopen meer bij Ahold Delhaize (dus ook Albert Heijn!),

c. Tank niet meer bij internationale tankstations, maar zoek een vrije pomt op,

d. Ga niet meer tabak, brandstof of alcohol over de grens inslaan of net voor een verhoging van accijnzen,

e. Koop niets meer in Nederland (Nederland geld als een Europees belastingparadijs),

f. Koop niets meer van Apple, Microsoft, Ebay, Amazon, KLM, Holland amerika Line, HAL Trust, Starbucks, Nike, Ikea etc.

Dan zullen mensen als ik, die de wet gebruiken om er 100% legaal beter van te worden het niet meer doen. Maar wij kiezen verstandig. Wij kiezen om geen belasting te betalen. Wij kiezen ervoor om gelukkig te zijn en niet bang te hoeven zijn voor de gewapende diefstal van ons zuurverdiende geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s