Tot ziens mooie Tongelreep

Vandaag kan iedereen voor 1 euro gaan zwemmen in de Tongelreep. Ooit trok dit zwemaparadijs een half miljoen bezoekers. Dat zijn de lang vervlogen tijden. Het aantal bezoekers is afgenomen dankzij beleid van de gemeente Eindhoven. Vandaag gaat het zwembad voor het laatst open. Daarna zal het 9 maanden gesloten zijn en gaat het opnieuw open, zonder een golfslagbad.

De Tongelreep is waar ik een hoop heb geleerd. Zwemmen is iets wat iedere Nederlander hoort te kunnen. Zeker als je slechtziend bent. Hoewel het een hoop gelobby en gepraat heeft gekost hebben ze toch besloten mij zwemles te geven. Zwemles die mij inmiddels meerdere malen het leven gered heeft.

Onder leiding van Bianca van Kaathoven, een oud wethoudster van de SP, is het zwemparadijs de nekslag omgedraaid. Hoewel de Tongelreep uitgebreid is met het Pieter van den Hoogenband topsport zwembad, een mooi voorbeeld van gemeentelijk falen, mag de persoon die in de avond na het werk even wilt zwemmen weg blijven (de buitenzwembaden gaan dicht). Het topsport zwembad heeft enkele issues:

a. De verstelbare zwembadbodem is kapot. Echter is met het melden aan de leverancier gewacht totdat de garantie verlopen is,

b. De bezoekeraantallen voor het topsportzwembad zijn redelijk doch is de ticket opbrengst tegenvallend,

c. Lukt het maar niet om te komen tot meerdere jaarlijks terugkerende evenementen (zoals de swim cup),

Eindhoven heeft, zeker de politiek, veel te hoge ambities. Men doet alsof Eindhoven een wereldstad is. Een onderdeel van een stad is dat je faciliteiten hebt die dorpen niet hebben. Oftewel: je heb mensen die komen en die niet je inwoner zijn. De gemeente Eindhoven en het ambtelijke apparaat zeggen dat buurgemeentes hiervoor moeten betalen. Ik zou zeggen: waarom. Waarom niet simpelweg eens kijken naar hoe het anders kan?

De prijs van kaartjes van de Tongelreep is alleen maar omhoog gegaan, terwijl er geen nieuwe faciliteiten geboden zijn. Het zwembad moest concurreren met attractieparken, maar dan zonder de attracties of het budget om te investeren. Waarom al die tijd zo’n beleid vieren? Waarom niet zeggen: we maken het mogelijk voor een CBS gezin om een dagje Tongelreep te doen.

Niet dat ze dat in de gemeente Eindhoven zullen doen. Ik ben niet tegen topsport, maar wat ik liever zie zitten is een efficient gebruik van middelen. Waarom niet jaarlijks de volgende watersport toernooien die terugkomen (dus niet eenmalig maar jaarlijks!):

  1. Het kampioenschap reddingszwemmen,
  2. De Swim Cup (kan mooi gebruikt worden voor de wederopstanding van het Nederlandse zwemmen),
  3. Een Schoon spring toernooi,
  4. Een toernooi met synchroon zweemmen,
  5. Een waterpolo toernooi,.

Alles met verschillende leeftijden. Zowel een jeugd kampioenschap, een volwassenen en een senioren toernooi. Als je dat zou doen kom je op 15 sport toernooien uit, 15 dingen die ongetwijfeld ergens populair zijn. Dan gebruik je het topsport zwembad efficiënt en kunnen Eindhovense sporters hun kunsten vertonen en zich meten met de rest van de wereld.

Dan gebruik je kapitaal intensieve goederen efficient. Dan hoeft het geen geld te onttrekken aan dat wat de overheid zou moeten stimuleren: lichaamsbeweging, dat mensen die in het water vallen het overleven.

Maar goed, dat zou een fatsoenlijke en functionerende gemeente zijn. Dat is niet iets wat we in Eindhoven kunnen verwachten. Immers moet alles innovatief, design zijn. Is het iets wat gewoon loopt dan is het niet mogelijk. Dat een beduidend deel van de mensen nog eens voor de gemeente werkt betekend niets anders dan dat het bloed der leefbaarheid uit de samenleving wordt gezogen zoals een vampier zijn slachtoffers leegzuigt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s