Vrijheid van meningsuiting?

Vrijheid van meningsuiting, een vrij absoluut recht. Nou ja, niet vrij. Het is een absoluut recht. Je mag alles zeggen of niet. Eigenlijk is het zoiets als zwangerschap. Je bent zwanger of je bent het niet. Zo simpel is het.

Er zijn mensen die het daar moeilijk bij hebben. Een mooi voorbeeld is de Politie. Uit maar eens kritiek op de Politie of ga tegen hun beleidslijnen in. Uiteraard met woorden, niet met geweld. Ze weten niet hoe ze het hebben. Dat noemen ze belediging van een ambtenaar in functie.

Als je een gestoorde kunstenaar bent roep je op een podium Fuck de Koning. Dan arresteert men je meteen. Demonstreer je met een bord tegen het Koninklijk Huis dan zal de Politie je arresteren. Immers moeten we ons staatshoofd beschermen.

Als je erover nadenkt is dit vreemd. Je mag bij een kerk (of welk gebedshuis dan ook) dat geloof helemaal afzeiken. Je mag bij een kerk godverdomme zeggen, je mag zeggen dat Moslims een haatdragende religie aanhangen (is ook feitelijk correct) je mag zeggen dat joden gierig zijn.

Alle religies schieten snoeihard in de verdediging. Als je hun geloof aanvalt ben je de lul. Ze vallen je aan. Roep iets negatiefs over Schientology en hun advocaten maken gehakt van je. Maar er is iets religieuze gekkies moeten doorhebben: vrijheid van meningsuiting is het fundament waar een succesvolle samenleving op gebaseerd is. Niet iets wat je simpelweg kan wegdoen als het je niet uitkomt.

Onlangs had ik met een geradicaliseerde Moslim een conflict. Hij luisterde een gesprek af en de inhoud was niet wat hij waardeerde. Schijnbaar hebben zijn ouders hem niet geleerd dat afluisteren niet netjes is. Zouden zijn ouders trots op onze radicale moslim zijn of schamen ze zich dat er geen abortus is toegepast? Hij vond kritiek op de vluchtelingenopvang (ja die laffe landverraders die hun land niet verdedigen) niet kunnen, nog kritiek op zijn geloof. Tja, het is niet mijn schuld dat Islamtische Staat gebaseerd is op de Koran, nog is het mijn schuld dat hij gelooft in een profeet die pedoseksueel is (Mohammed heeft een kindbruid).

Het probleem is iets anders: mensen denken dat ze hiermee rekening moeten houden. Juist als de vrijheid van meningsuiting onder druk staat moeten we optreden. Juist dan is het tijd om actie te ondernemen. Ik zal niet zeggen dat je een Koran moet verbranden (zonde van het papier, gebrek het gewoon (als alle religieuze boeken) gewoon als toiletpapier) of een ander religieus boek moet verbranden. Voor mij allemaal hetzelfde gedoe. Geschikt als toiletpapier, verder niets. Oke, om de zelfgemaakte bbq aan te steken. Komen de Koan, Bijbel en Tora toch nog eens van pas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s