Het online gokken en de Nederlandse kansspel wetgeving

Online gokken, een van de vele dingen die je niet mag doen. Anders ga je ongetwijfeld de gevangenis in. De overheid gaat immers een bedrijf dat in het buitenland zit aanpakken. Tot op heden is het aanpakken van online gokken alleen in Noord-Korea, Cuba, China en de Verenigde Staten redelijk goed aangepakt. De eerste 3 blokkeren gewoon het internet verkeer en waarom zou een Chinees illegaal gokken? Die hebben Macau. De VS is boeiender.

Maar in de VS hebben ze het anders aangepakt. Daar hebben ze gezegd: dat hele internet verkeer kunnen we niet tegenhouden of aanpakken. Gaat niet werken. Wat we doen: we maken het verwerken van betalingen gewoon illegaal. Oftewel: creditcard maatschappijen, banken en geld wisselkantoren mogen niet meewerken. Iets waar een Caribisch land het heroïsche lef voor had om aan te pakken: St. Lucia stapte gewoon naar de WTO. Daar zitten vrij veel van die bedrijven. Immers zocht het land economische voorspoed, hoog gekwalificeerde banen en buitenlandse valuta. De uitspraak van de WTO: ze hebben gelijk en de VS ongelijk. Reactie van Obama? Gewoon de WTO uitspraak negeren. Daarop heeft St. Lucia iets geniaals gedaan: ze hebben intellectueel eigendom afgeschaft. Dat kennen ze niet. Oftewel: de legale plaats voor je data uitwisseling website, torrent uitwissel programma of wat dan ook.

Op het Amerikaanse embargo zijn oplossingen: er zijn zat kryptocurrencys die niet moeilijk doen. Er zijn zat bedrijven die het geld voor je willen verwerken. Voor zover ik het weet zijn er aan zowel Alternext als de Londense AIM gespecialiseerde bedrijven genoteerd. Alleen jammer dat er niet een Nederlands bedrijf is dat deze dienstverlening aanbied.

Persoonlijk heb ik niets met gokken. Ongeacht wat het is. Het is een principe zaak: je kan het niet winnen. Las Vegas is daar een zeer mooi bewijs van: de stad is redelijk welvarend en die stad is niet gebouwd op de winsten van gokkers: die is gebouwd op de verliezen van gokkers. Neemt niet weg dat ik Las Vegas zou overwegen als woon locatie. Oke, ik zou er niet gaan wonen. Lijkt me gewoon niet slim om midden in een grote zandbak, nabij geheime luchtmachtbasissen, dichtbij test locaties van atoombommen en in een stad waar je helemaal afhankelijk bent van importen en geen eigen voedsel kunt verbouwen. Maar het lijkt me een top stad. Dan zal ik eerder voor Macau gaan, daar zijn de gok omzetten toch een stuk hoger en is het achterland aanzienlijk groter.

Nou ben ik erg benieuwd wat er gaat gebeuren rond de nieuwe Nederlandse gokwet. Stel een gok bedrijf dat niet in Nederland actief is wilt een topsport bedrijf sponsoren. Laten we zeggen een voetbalploeg als Excelsior, FC Twente, Ajax, Ado Den Haag, Feyenoord, PSV of mijn favoriete voetbalploeg: FC Eindhoven. Dit met een dusdanig bedrag dat de ploeg aansluiting kan vinden bij de top 30 van Europese voetbalploegen. Maakt dat dan uit? Alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal. Of zeggen politici dan: euhmmmm dit mag van ons niet, we willen wat anders dat er gebeurd. Niemand zal moeilijk doen. Nederland snakt naar Europees succes in het voetbalveld, of als een goksite een sport zowel de topsport als breedtesport adopteert en een aanzienlijke kapitaalinjectie doet. Zodat, bijvoorbeeld, Nederland zich snel ontwikkeld als een ijshockey land. Met veel breedtesport, met een brede selectie om talenten die snel bij sportorganisaties kunnen spelen die bij de Europese top behoren. Deze organisaties spelen dan wel weer in Nederland.

Ik vraag mij iets heel simpels af: wat maakt deze wet eigenlijk uit. Politici denken schijnbaar dat ze qua investeren, handelen en ondernemerszin iets te zeggen hebben. Waarom niet gewoon simpelweg ervoor zorgen dat je niet langer met zo’n bureaucratische organisatie te maken hebt. Wat voor goeds komt er uit de overheid? Stel dat we alle politici en ambtelijke objecten die er rondlopen gedurende de verbouwing van de Tweede Kamer naar het voormalige REM-eiland verplaatsen. Alles wat er niet in past kan dus niet mee. Zou een mooie en snelle methode zijn om te bezuinigen. Iets wat ze in Den Haag niet kunnen.

2 gedachtes over “Het online gokken en de Nederlandse kansspel wetgeving

  1. Deze wet maakt wel degelijk uit. er moet dan namelijk belasting afgedragen worden door de aanbieders. nu betaald geen enkele online gokker belasting.. de staat loopt dus veel mis.. Ik had eerder ook veel vraagtekens bij de regulering, maar heb wat research gedaan en ben er toch anders naar gaan kijken.

    Like

    1. Hoi Hans, het vernijn is dat online casino’s overal kunnen gaan zitten. Niet voor niets noemt men Malta het nieuwe Las Vegas. Niets mis mee, voor het eiland een mogelijkheid om banen te realiseren.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s