De vierkante waarheid

De vierkante waarheid, qua businessmodel het bewijs dat er met boeken geld verdiend kan worden. Eerder gepubliceerde columns doe je opnieuw op het papier en met een nietje erin kom je bij een boek / boekje uit. Niets mis mee, zou ik (uiteraard) ook doen. Daarnaast gun ik het Arnold Heertje wel. Een boeiende denker.

Het boek stelt boeiende vragen. Waarom kan een kind van 10 op een ethisch / moralistische kruispunt de juiste afslag nemen en heeft een volwassene er moeite mee? Dat is een vraag die helder is, die niemand stelt. Maar die we wel moeten stellen.

De politieke beschouwing deel ik voor een groot deel. Oke, ze zijn wat gedateerd en iets positiefs over de PvdA zal je mij niet zien schrijven. /Dan nog liever de gekkies van Denk, die hebben hun ware gezicht getoond. Zeker zijn analyse over de politiek en als het gezag opgeschud wordt. Stel dat 30% op de LPF, of de PVV voor mijn part, stemt betekend het wel dat 70% of de oude vertrouwde partijen gestemd heeft. Dat Nederland in grote meerderheid behoefte had aan een grijze muis was helder: Balkenende was de grote overwinnaar en ook bij de aankomende verkiezingen zal het CDA ongetwijfeld aanzienlijk winnen.

Het Israël standpunt deel ik grotendeels. Het is tijd dat er een serieuze oplossing komt. Nou is despoot Arafat weg. Saddam Hoessein is weg en daar die zijn fiannciele steun aan zelfmoord terroristen wilde verdubbelen met Europees belastinggeld slaat natuurlijk alles. Ik ben niet rouwig dat Saddam Hoessein weggewerkt is.; Alleen jammer dat zijn inlichtingendienst niet ook uitgeroeid is. Hadden we nou geen Islamitische Staat gehad. Dat Europese ministeries van buitenlandse zaken dit plan serieus overwoog betekend maar 1 ding: de ambtenaren zijn ziek. Ik den kwel dat het tijd is voor een stabiele oplossing van de Palestijnse kwestie. Realistische gesproken zijn er maar 2 opties:

  1. De Palestijnse autoriteiten erkennen het recht van Israël om te bestaan en leggen de wapens neer,
  2. Israël ruimt de hele Palestijnse autoriteit op en gaat de Palestijnse gebieden ontwikkelen en het onderwijs opnieuw beginnen. Een onderwijs model waarbij de haat tegen Joodse mensen geschrapt gaat worden en de Palestijnen hun land gaan opbouwen en niet meer gaan zeuren en zeiken,

Hoe Nederland om gaat met de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is een schande en is de reden voor iedereen om een Nederlandse vlag te verbranden. Wat zeg je als iemand terugkomt uit een vernietigkamp: “Uwe komst wordt door niemand verwacht”. Nederland heeft het Rode Kruis gemeld dat het de slachtoffers en overlevende van Dachau niet kon opnemen omdat de problemen voor normale mensen eerst opgelost moesten worden. Over de geroofde huizen, bezit etc. gaat men niet in. Neem, ter voorbeeld, hoe Nederland met geroofde kunst om gaat.

Vele zijn bekend met de roofkunst van de NAZI’s. Wat weinigen zich echter realiseren is iets anders. Veel kunst, welke gedwongen verkocht zijn, zijn gewoon bekend. Ze hangen in Nederlandse musea die in handen van de landelijke of een plaatselijke overheid zijn. Zo heeft het Rijksmuseum een mooie collectie NAZI roofkunst. Een collectie die in een NAZI huis niet zou weerstaan. Wat mij hierin echter boeit is hoe moeilijk de Nederlandse overheid is om deze retour te geven. Zo stelde het Rijksmuseum voor om kunst terug te geven aan de nabestaanden die het dan weer schenken aan het Rijksmuseum. Dus eerst besteelt de overheid je, dan kan je de gestoden spullen retour krijgen mits je deze aan de overheid terug gaat schenken. Mooie methode van onderhandelen. Ik verkeerde in de veronderstelling dat de Tweede Wereldoorlog voorbij is, laten we dan gewoon al die gestolen kunst, vastgoed etc. retour geven. Zo moeilijk is dat toch niet?

Of neem de beursfraude die in Nederland gaande was. Een beursfraude waarbij kleine partijen vervolgd zijn en grote partijen niet. Laat de overheid eens zonder vooroordeel werken. Anders is het devies simpel: groei zo snel mogelijk zo groot mogelijk en chanteer de overheid gewoon. Was er maar iemand die eens een corrupte of frauderende ambtenaar letterlijk zou opknopen. Zal het ambtelijk apparaat wakker schudden en ze wat fatsoen bijbrengen. Is, helaas, hart nodig.

Nederland gaat van fraude naar fraude. Om de een of andere reden worden door de overheid gefinancierde instellingen (onderwijs bijvoorbeeld) anders behandelt dan niet door de overheid gefinancierde instellingen. Neem wat er gaande is met het HBO en MBO. Niemand zegt: we sluiten die frauderende organisaties gewoon. We vervolgen de bestuurders en raad van commissarissen. Nee, dat is te moeilijk. Dit gaat te ver. Immers dienen ze de publieke zaak, met het spekken van de eigen Zwitserse bankrekening.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s