De gekozen burgemeester

Iedere verkiezingen komt het weer voorbij. De verkiezingen komen eraan in Nederland en dus steekt dit ook weer de kop op: de gekozen burgemeester. Democraten 66 (D66) heeft haar ideologische veren afgeschud en dus is dit niet meer van belang voor ze.

Nou is de grote vraag: wat doet deze eigenlijk. Waarom niet gewoon de burgemeester afschaffen? De functie is benoemd door de Koning (het formele staatshoofd).. Maar wat zijn de officiele taken eigenlijk? Strikt formeel zijn het er een paar:

a.) Spreektijd in de gaten houden in de gemeenteraad,

b.) Dwangopnames opleggen,

c.) Veiligheid in de stad of regio,

d.) Gemeenteraadsvergaderingen voorzitten,

Nou is de vraag waarom zouden we de burgemeester niet gewoon afschaffen? De spreektijd kan je met een app gewoon bijhouden. Hoef je geen (dure) mensen voor in te schakelen. Een simpel computer systeem zou kunnen functioneren.

Dwangopnamen worden opgelegd door de burgemeester. Gewoon bij hun die een gevaar voor zowel zichzelf als zijn omgeving is. Formeel kan alleen de burgemeester dat doen. Praktisch is dat niet te doen. Het betekend dat voor iedereen die nabij het spoor staat de burgemeester uit zijn bed gebeld moet worden. Daarnaast was er een debacle in Amsterdam: de burgemeester had op voorhand de bevelen getekend. De behandelaar hoefde alleen maar de datum in te vullen. Dit lekte uit toen de betreffende burgemeester het niet was. Het is schandelijk dat de betreffende fraude niet fatsoenlijk uitgezocht is, maar in de doofpot gestopt is. Maar goed, het is Nederland dus wat kan je ervan verwachten.

De veiligheid in stad of regio is iets anders waarvoor de verantwoording er is. Echter is de Politie al een landelijke organisatie geworden. Of het verstandig is dat de gemeente over de brandweer gaat is iets wat ik niet verstandig acht. In Eindhoven overlijden ieder jaar een paar mensen in een auto die te water raakt. De onderwater divisie is wegbezuinigd. Ze mogen niets doen en kijken daarom toe hoe je verdrinkt. Allemaal dankzij het huidige college van Eindhoven.

Dan het voorzitten van de gemeenteraadsvergadering. Of in het geval van Eindhoven: de mensen wakker zien te houden, zeggen dat ze moeten stemmen en dan snel door naar de borrel. De raadsleden hebben doorgaans (uitzonderingen daargelaten) hun stukken toch niet gelezen.

Moet je zo’n kleuterklas nou echt laten voorzitten? Laat ze het speelkwartier later beginnen of zet er een keer (voor de verandering) fatsoenlijke politici in. Dan bedoel ik: mensen die hun dossier gelezen hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s