Moord in de Oriënt Expres

Het boek die een trein legendarisch maakte. De Moord in de Oriënt Expres van Agatha Christie. Met in de hoofdrol de iconische en legendarische Hercules Poirot. Nou heeft de legendarische Oriënt Expres een andere Belgische link: de maatschappij is opgezet door een Belg. Hetgeen een mogelijke verklaring is voor de diplomatieke wonderbaarlijke die er gebeurd zijn om deze trein te laten ontstaan.

Tegenwoordig zou je zo naar Istanbul vliegen. Turkish Airlines, Corendon, KLM, Air Berlin en noem het maar op. In die tijd was Europe een samenraapsel van Koninkrijken. Dat de leden allemaal familie zijn zal ik maar even buiten beschouwing laten. Het plan om een trein van Parijs naar Istanbul te laten gaan. Via het Koninkrijk van Pruisen (Duitsland), Oostenrijk Hongaarse rijk (Weven), Joegoslavië en dan door naar Turkije.

De inspiratie van dit boek is een moordaanslag in Istanbul, waardoor de trein enkele dagen niet kon rijden. De trein speelde ook een rol in de James Bond film From Russia with love (een van mijn favorieten). Dat trein is veelal gebruikt door spionnen, diplomaten etc. voor transacties die het daglicht niet konden verdragen.

Persoonlijk vind ik het erg jammer dat internationale treinreizen er eigenlijk niet meer zijn. De romantiek is helemaal weg. Het heeft wel iets en iets exclusiefs. Zeker de Orient Express, de meest legendarische trein die er in de wereld is.

Het verhaal is vrij absurd, maar ik vermoed dat dit geldig is voor vele moorden. Iemand die door een hele groep mensen met een mes is neergestoken, zodat uiteindelijk de dood erop volgt. Een perfect plan, ware het niet dat de Oriënt Express ingesneeuwd was.

Het bijzondere van dit verhaal is simpel: Hercules Poirot besluit uiteindelijk om de daders niet aan te geven aan de politie. Zijn Katholieke geloof (als goede Belg) zorgt ervoor dat hem dit problemen oplevert, maar het is niet iets wat je mag verwachten. Een beest op beestachtige vermoord en dat is goed zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s