Getrouwd met de Premier

Getrouwd met de premier, een boek waarbij de titel precies zegt waar het over gaat. De sterke vrouwen die hun man als Premier hebben geholpen om tot grote hoogten te komen. De vrouwen die vergeten worden en zijn.

Barbara Schermehorn-Rook was de vrouw van de eerste na oorlogse premier. Niet democratisch gekozen, maar benoemt door de Koningin. Haar man was veel weg en was betrokken bij de onderhandelingen rond de kwestie in Indonesie.

Jet Beel van der Meulen. Getrouwd met de Premier Peel. Gestoren in Mill, een Brabants dorpje waar ze in behandeling was voor Alzheimer. Ze kwam uit goede familie met een zwager als Monsijeur en haar man was ten tijde vna de Greet Hoffman affaire een vertrouweling van de Koningin. Alleen heeft haar man haar verwaarloosd op een methode dat het in het schoolboekje past.

To Drees Hent was de vrouw van de beroemde en zeer populaire (bij de ouderen vooral) Premier Drees. De kinderen zijn thuis onderwezen (iets wat in Nederland helaas niet heel gebruikelijk is) en ze hebben een ongenoegen gehad welke je geen ouder gunt: een kind verloren. Hun 6 jarige dochter overleed aan de Spaanse griep. Wel bijzonder dat mensen die lid waren van de Rode drankbestrijding in de politiek belanden. Een beroep waar men meer heeft gedronken dan daar kan ik mij niet indenken. Dat ze haar persoonsbewijs gedurende WWII afstond voor een onderduiker is iets wat mij verbaasde en wat mij volkomen onbekend was. Het vertrek van haar man uit de PvdA naar DS70 is iets wat haar man en haar op een hoop (media) kritiek over zich heen gekregen en die trof haar diep en persoonlijk

Maria de Quay van der Landen. Het huwelijk dat gestart is met een toneelstuk. Een huwelijk voortkomend uit een toneelstuk tussen de hertogin en de nar. De vrouw van een Premier die erom bekend stond het onmogelijke te presteren: regeren zonder de socialisten. De man die de industralisatie vna de boeren aangejaagd heeft. Wat haar vrouw onderscheidend maakte was iets simpels: op 60 jarige leeftijd haalde ze haar rijbewijs.

Mini Marijnen Schreurs, was een waar organisatietalent Dat het kabinet over de heetste aardappel der poltiek viel is geen wonder. In Den Haag geld de omroepwet als praktisch onmogelijk. Zeker destijds, het verzuilde Nederland Wat het ook betreft: de omroepen zijn een onneembare vesting die pas bij Zerobase (verdeling fm freuqneites 2002) voor het eerst een redelijk overheidsbeleid gevoerd is. Daarna werden het de bezuinigingen van het kabinet Rutte 1, met gedoogsteun van Geert Wilders. Bijzonder is dat de ambtswoning geintroduceerd werd onder het Premierschap van haar man. Deze woning is het nog steeds: het Katshuis.

Truus Cals van der Heijden. Getrouwd met haar m,an, een heel jaar voor de tweede wereldoorlog. Woonde in Nijmegen en nam met haar man een advocatenpraktijk over. Ook zei had het ongenoegen een kind te verliezen. Een darmziekte was het. Hun huewelijksreis (in de Tweede Wereldoorlog) per tandem door Nederland.

Hetty Zijlstra Bloksma, de Friese meid die het geschopt heeft tot vrouw van de premier. De vrouw die ook maar een paar maanden de eerste vrouw van het land is geweest. Niet verhuisd: geëmigreerd en daar hebben ze het tot ver gebracht. Niet zozeer als kort zittende Minister President, maar wel als politieke familie die het tot het bestuur van De Nederlandse Bank heeft geschopt.

Anneke de Jong Bartels, de vrouw van Loe de Jong. Ze stond haar man bij met raad en draad, ze runde het gezinsleven op een vrij ongebruikelijke methode: iedereen kom komen. Toen haar man in de gemeentepolitiek zat (als burgemeester) en een boos iemand kwam langs kwam ze met nootjes, sigaretten en koffie. Bloknote erbij en werd gezegd: ik beloof niets. Maar ik zal eens navragen.

Mies Biesheuvel Meuring wilde haar man niet dagelijks over de vloer hebben en wilde niet in het Katshuis gaan wonen. Immers kan een kabinet zo vallen en dan heb je de gordijnen hangen en moet je er weer uit. Ze ontnam ook nieuwe dingen: een feestje met een clown en een borrel voor oudere kinderen: maar dan wel de minister kinderen. Konden ze even praten en elkaar leren kennen. ?Dat ze gestudeerd heeft is bijzonder. Ze wilde medicijnen doen, maar het werd apotheker. Haar huwelijk was een mooi bewijs van het ongelijk van het gezegde: “2 Geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen.” Een gereformeerde man en een Lutherse vrouw.

Liesbeth den Uyl van Vessem is getrouwd geweest met de man die het meest bekend is om zijn empathische vermogens. Maar een vrouw die het gezin runde en zeer vrij is opgevoed. Ze weigerde, zoals anderen, de loyaliteitsverklaring uit de Tweede Wereldoorlog te tekenen. Haar man heeft ze in de boekenwinkel leren kennen.

Al, deze vrouwen hebben iets gemeen. Het zijn sterke persoonlijkheden. Daarmee is, overduidelijk, een oud gezegde bewezen (welke vooral in Christelijke gezinnen voorkomt): achter iedere sterke man staat een sterke vrouw. Maar niet bij Mark Rutte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s