Het Nederlandse softdrugs beleid

De kogel is door de kerk. De hoop van liberaal en conservatief Nederland (Voor Nederland) is om. De bezwaren zijn weg en ze doen mee in een wetsvoorstel van D66 rond de legalisatie van de productie van softdrugs. Iets waar nu het criminele en ambtelijke deel der natie op teert. De eerste groep lijkt me helder: het is de broodwinning. De tweede gedoogd, kijkt, luistert (als ze al iets doen) en doet verder helemaal niets. Ook belangrijk. Of dit samenhangt met de toename (of toegenomen openbaarheid) van corrupte medewerkers van Politie of het Openbaar Ministerie is niet helder.

De huidige situatie is vrij absurd. Je mag iets kopen. Maar de koper kan het niet kopen. Het kan niet gemaakt worden. Eigenlijk is een coffeeshop een zeer bijzondere winkel. Ze kopen of maken geen fysiek product en verkopen het wel. Een vorm van tovenarij denk ik.

Het huidige drugsbeleid is flink scherpen dan het ooit is geweest. Formeel moet je nu lid worden van een coffeeshop, een club. Woon je niet in die stad dan krijg je geen softdrugs. Steden hebben de landelijke wet aan hun laars gelapt. Dit wegens de overlast. Hier gaat een principe vanuit dat erg vreemd is. De plaatselijke overheid maakt regels. Die regels handhaaft ze. Regels die haar niet goed vallen voert ze eigenlijk niet uit. Komt haar niet goed uit. Het heeft wel de vinger op de zere plek gelegd: grote groep verslaafden / gebruikers, werkende distributie machine en zat debacles.

Nu gaat er een systeem komen waarbij de overheid vergunningen af gaat geven om marijuana te verbouwen. Immers is dit wat D66 wenselijk acht. Er komt een hoop belastinggeld vrij. Dit geld kan de staat gebruiken. Het zal, ongetwijfeld, ingezet worden voor veiligheid, Politie, verslavingszorg.

Nou is de grote vraag hoe dit gaat uitwerken. Dat de huidige situatie niet werkt is ongeveer het enige waar mensen het over eens zijn. Maar nu is de grote vraag: wat dan wel. Het verbod handhaven, volledig legaliseren, een middenweg?

Het zal wel op een middenweg uitlopen. Een politiek akkoord dat geen rekening houdt met de werkelijkheid. Het is dood eenvoudig: we handhaven het verbod en korten gemeentesd die de wet niet handhaven OF we maken het legaal.

In Italie is een boer gearresteerd, jaren geleden, voor het verbouwen van marijuana. Het mooie ervan was dat hij subsidies kreeg van de Europese Unie. Landbouw subsidies om boeren te helpen voeding te verbouwen noemen ze dat. In een volkomen gelegaliseerde situatie is dit mogelijk.

Uiteraard, ik beschik over gezond verstand, ben ik tegen iedere4 vorm van subsidie. Trek de stekker er dan maar uit. Waarom moet iedereen geld betalen zodat jij een beetje iets met verlies kan runnen? Maar waarom zou de overheid een legale handel verzieken met regels? Is het noodzakelijk dat Tweede Kamerleden plannen maken die volkomen buiten de realiteit staan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s