De vijfde macht

De vijfde macht, een zeer boeiende non fictie van de Vlaamse succes auteur Pieter Aspe. Dat het een Vlaming is die de succes schrijver is. De Vlamingen zijn heer en meester als het de Nederlandse taal betreft.

In dit geval wordt de bruidegom op zijn bruiloft vermoord. Hoewel sommigen zeggen dat het huwelijk gelijk staat aan de dood voor de man zullen weinigen het zo letterlijk opvatten (hoop ik). Maar in dit boek werd het wel letterlijk opgevat.

Dit boek speelt zich af in België en dat merk je. België is het land waar dingen net iets anders gaan. Waar een agent van de plaatselijke Politie geregeld de Duvel tot zich neemt en dan snel doorgaat met het hebben van seks.

Het boek is echter geen broek op de knieën boek met een grote orgie. Het beschrijft hoe een noodlijdend reclamebureau zich voorbereid op een vijandige overname, de wereldwijde vishandel, een paar moorden en de corruptie, die schijnbaar dood normaal is.

Wat zeer boeiend is: de definitie van de vijfde macht. We kennen allemaal de scheiding ter taken in het gerechtelijke proces: Politie onderzoekt, het Openbaar Ministerie vervolgt, de Rechter spreekt recht. De 4de macht is de journalistiek. Deze zal alles en iedereen in de gaten houden, waken voor debacles en zout op iedere slak leggen. De vijfde macht is de reclame en pr branche. Niet dat dit de belangrijkste branche is: tot je jezelf realiseert dat hun journalisten met informatie voorzien, weten hoe je de mens in het hoofd kan manipuleren om te doen wat jij wenst.

Ik kan je de vijfde macht aanraden om lekker in de trein, vliegtuig of zo te lezen (of in mijn geval luisteren). Het boek komt met interessante en spannende wendingen met een leuke ontknoping: zoonlief huurt een huurmoordenaar in om zijn vader te laten omleggen, vader verbied de huurmoordenaar en pleegt uiteindelijk (met zijn vrouw) zelfmoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s