De Petfles

De petfles, iedereen heeft ze liggen. Al sinds deze gemakkelijke en handige formaten (er zijn meerdere inhoud volumes op de markt) op de markt zijn is er een discussie over statiegeld. Een fenomeen wat binnen de bier en frisdrank flessen functioneert. Alhoewel alternatieven nog niet onderzocht zijn.

Mensen denken dat statiegeld goed functioneert. Hier moet je echter wel een helder doel aan formuleren. Als je geen doel formuleert dan kom je er niet. Maar dan moet je het doel ook formuleren. Mensen zeggen dan vaak: al het zwerfvuil het land uit. Iets wat ik in Nederland niet zie gebeuren. Niet met statiegeld, niet met andere opties.

Je kan natuurlijk op vele goederen statiegeld invoeren. Iets wat het bedtrijf Reyk eigenlijk al doet. Ze betalen je voor afval. Papier, blik etc. Dat recyclen ze allemaal. Spijtig dat deze organisatie niet snel landelijk uitrolt. Zou financieel interessant kunnen zijn en zou zwerfvuil op de typisch Nederlandse manier bestrijden: met geld en vertrouwende op onze hebzucht.

Maar waarom geen moderne systemen invoeren, of iets nieuws doen? Wat mij verbaasd is iets heel simpels: waarom niet eens alles gaan recyclen. Gescheiden afval in heel Nederland ophalen, plastic niet verbranden maar hergebruiken in plastic, kranten gaan drukken op gerecycled papier en ga zo maar door. Ik geloof niet dat de overheid de dwingende kracht heeft om iets te realiseren. Ja, er kunnen heffingen ingevoerd worden op ongeveer van alles. Dan kopen we die gewoon lekker online of in het buitenland. Weer wat zand in de wielen der straat gestrooid zonder de milieu doelstellingen te verraden.

In Singapore hebben ze ook een systeem om zwerfvuil te bestrijden. Een methode die berucht is, maar zeer effectief. Waarom niet gewoon er een verbod op instellen en een aanzienlijke boete invoeren. Zwerfafval verspreiden: E 10,000 boete, kauwgum op de grond uitspugen: 50 euro boete, sigaretten puik op de grond: E 50,- boete. Laat de ambtenaren, die hun NSB streken nooit verloren hebben, maar controleren. Dat gaat goed komen.

De boetes zijn absurd, maar Singapore is een schone stad. In Hong-Kong is het openbaar vervoer schoon, je mag simpelweg niet in het Openbaar Vervoer eten of drinken. Tja, laten we het zo eens proberen. Het zou beter werken dan een systeem welke iedereen een doorn in het oog is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s