De reis om de wereld in tachtig dagen

De reis om de wereld in tachtig dagen is een legendarisch boek. Het is een van de weinige, zo niet de enige, Jules Verne klassieker welke niet futuristisch is. Dit boek speelt zich af met middelen die in die tijd (eind 1800) beschikbaar waren. Geen vliegmachines (vliegtuigen), onderzeeboten of wat dan ook. Nu gewoon de trein, de boot.

Helder is dat dit een bijzondere uitgave is geweest of het loket aangepast lezen heeft zelf onderdelen aan het boek toegevoegd. Er zijn meerdere verwijzingen in het boek naar wikipedia. Een medium welke niet bestond in de tijd van Jules Verne.

Zoals zo vaak is de film veel slechter. Die van 1956 is een redelijk boek, maar je mist enkele punten die het boek noemt. De meer recentere versie met Jackie Chan is wat mij betreft niets meer dan een goedkoop aftreksel. Al was het maar omdat er geen trip rond de wereld is.

Reizen is tegenwoordig een functioneel iets. Je stapt in een vliegtuig en je stapt uit, je kan in minder dan 24 uur de wereld om vliegen (noteer de internationale datumgrens waar je 1 dag wint).

Dit is ook het boek dat de Reform Club wereldberoemd maakt. Een van de vele elitaire clubs die in London gevestigd zijn en die London tot zo’n fijne stad maken. Iets wat men in Amsterdam een beetje heeft met de Koninklijke Grote Industriële club, maar verder is er weinig.

Mij lijkt het wel iets om zo de wereld rond te reizen. Een combinatie van boot en trein, een mix waarin unieke ervaringen opgedaan worden.

De klederdracht uit die tijd bevalt mij wel. Ziet er degelijk uit. Zo ingebonden, degelijk. Doet je terugdenken aan de goede ouwe tijd: toen Nederland en Groot-Brittannië nog een wereldmacht waren en niet verdoemd waren tot de Frans Duitse dictatuur.

Iedereen weet hoe hoet boek afloopt. De meest punctuele man in de wereld wint de weddenschap t.w.v. P 20,000.–. Wel jammer dat Barrings Bank niet meer bestaat. Dat zou een mooie organisatie zijn om een rekening aan te houden. Welke alternatieven heeft men voor het traditioneel degelijke Britse bankieren nog?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s