Mijn probleem met Eindhoven Jacob Wedemeijer

De relatie tussen mij en de gemeente Eindhoven kan je het beste beschrijven als problematisch of dat alles goed gaat, mits er niets gebeurt. De luie incompetente ambtenaren zijn niet blij met mij en de gevoelens zijn helemaal gelijk. In een serie blog berichten verbrand ik mijn bruggen in Eindhoven en sluit ik de deur naar het verleden.

Jacob Wedemeijer is verantwoordelijk voor een actieve stad. Oftewel: hij moet ervoor zorgen dat er een hoop gebeurt in de stad. Of het nu een introductieweek, concerten, feestjes of (top) sport evenementen. Jacob Wedemeijer is de man om heen te gaan. Hij is ook verantwoordelijk voor de vergunningen. Wel zo handig.

Op zich is er iets handigs aan. Als je iets wilt organiseren kan je zo makkelijk en snel wat regelen. Er zit echter ook een risico in: als hij iets niet wilt wat wel aan de vergunningen en regels voldoet kan hij een evenement dwarsbomen. Daar hij bij de gemeente Eindhoven werkt is alles mogelijk. You never know.

Nou is alles na Bianca van Kaathoven een verbetering. Een lijk is nog beter dan Bianca van Kaathoven als wethouder. Wat ik mij over onze vriend afvraag:

  • Waarom niet inzetten op meer top sport evenementen die terugkomend zijn,
  • Waarom niet meer vrijgeven zodat evenementen versneld van de grond kunnen komen,
  • Waarom niet inzetten op meer plat amusement rond seks,
  • Waarom de Effenaar samenvoegen met het muziekcentrum en ze niet beide zonder subsidie door laten gaan,
  • Waarom krijgen organisatoren van evenementen geen gedeelte van de toeristenbelasting die geheven wordt (als incentive),
  • Waarom privatiseert men het Parktheater niet om zo enkele miljoenen vrij te spelen om nieuwe initiatieven aan te zwengelen,
  • De gemeente Eindhoven stuwt bij alles op samenwerking met de verschillende gemeentelijke bedrijven maar waarom pushed de gemeente mensen naar een postbewdrijf, schoonmaakbedrijf een vliegveld etc.

Dan komen we op het punt van vergunningen. Oftewel: bepalen of jij iets mag doen of niet. Waarom niet iets heel simpels zeggen: is het pand jouw bezit dan denken we als gemeente Eindhoven dat je er goed mee om gaat en doe maar lekker wat je wilt. Het is immers jouw geld.

Maar dat doen ze niet in Eindhoven. In Eindhoven wilt de gemeente graag wat te zeggen hebben. Je moet immers binnen het keurslijf van deze organisatie lopen: anders krijg je ruzie met ze.

Een mooi voorbeeld: ik zat te kijken om te komen tot enkele urban windturbines om die thuis te plaatsen. Idee was eigenlijk heel simpel: 1 om de eigen stroom voorziening te regelen en een andere om de stroom te verkopen aan Robin Energie of GreenChoice en dat geld opzij zetten voor onderhoud aan het huis.

Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan. De gemeente Eindhoven had dusdanige bureaucratische beperkingen dat de kosten met 25% toenamen hetgeen het onverantwoord maken om dit toe te passen. Zeer spijtig. Nou zou je, uiteraard, zonnepanelen kunnen plaatsen. Deze zijn echter niet winstgevend te plaatsen. Teveel schaduw. Er staat een oude historische boom die de straat ontsiert en verstopt en zo’n milieu terrorist heeft besloten dat deze moet blijven staan. Ach ja: riool en waterleiding verstopt, verduurzaming is niet winstgevend te krijgen. Maar die boom moet blijven. Tja ik denk dan dat ik zojuist brandhout voor de bbq heb gevonden.

Wat ambtenaren vergeten is iets heel simpels: waarom alles met regels moeilijk maken? De overheid werkt verstikkend in een samenleving en is het beste te vergelijken met een vampier die het bloed uit zijn slachtoffer zuigt: alleen doet de overheid dat met de leefbaarheid in plaats van bloed. Laat mensen zelf met oplossingen komen.

Dit is ooit als test gedaan en eigenlijk moet het heel simpel overal doorgevoerd worden. In die test konden mensen kiezen wat ze in de buurt wilden (was een nieuwbouw project) middels blokjes. Bij ieder blokje stonden de financiele gevolgen. Nou kan je bestaande wijken niet zo opzetten, wat je wel kan doen is simpelweg mensen zelf laten beslissen. Wat moet er in de wijk en buurt gebeuren? Een geluidswal, kerncentrale, kolencentrale, windmolen, lantaarnpalen, kinderboerderijen of wat dan ook. Alles inzichtelijk maken. Maar goed, dat betekend wel dat ambtenaren wat minder te doen of te bestieren (zoals een dictator een land bestiert). Maar goed: die kunnen simpelweg lekker verder gaan met uit het raam kijken, porno kijken en donuts eten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s