CETA een nieuw referendum?

Er is een probleem rond de ratificatie van het vrijhandelsverdrag met Canada: Wallonie doet moeilijk. Nou is die streek gebaseerd op de Franse slag. Oftewel: subsidie, inefficiency en een hoop gekonkel om de eigen economie te beschermen. Maar CETA geeft ook de mogelijkheid tot een zeer mooi iets om het debat hierover op gang te krijgen: een referendum.

Eigenlijk is CETA het kleine broertje van TTIP. TTIP, ja over chloorkippen, geheime rechtbanken en ga zo maar door. Dit is het kleine broertje, qua economische waarde is CETA ook een stuk minder belangrijk.

Het referendum rond het associatieverdrag met Oekraïne heeft iets aangetoond: een referendum doet discussie opleven. Waar voor die tijd mensen amper of niet wisten waar Oekraïne geografisch gezien lag weten we het nu allemaal. Heel Oekraïne kent nou Nederland, dat is helder. Dat dit associatieverdrag verworpen is laat ik buiten beschouwing.

Waarom zou er rond CETA niet ook een referendum kunnen komen? Ik heb geen zicht op de economische banden tussen Canada en de Europese Unie. Waarop zijn de Wallonische bezwaren gebaseerd, wat zijn de voordelen. Heel simpel gezegd: zou dit niet een mooi iets zijn voor een referendum? Het is een ingrijpend iets.

Canada heeft met de Verenigde Staten een vrijhandelsverdrag, krijgen we in Europa de Amerikaanse standaarden nu onder de vlag van Canada? Waarom is er wel een verdrag met Canada maar komt er geen verdrag met China?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s