De Nederlandse Mickey Mouse competitie

In Nederland is voetbal razend populair. Tegelijk presteert het Nederlands elftal voor geen meter. Een gemist Europees Kampioenschap, hetgeen knap is met al die nieuwe landen mochten meedoen. Europees overwinteren in de Europa League of de Champions League (het miljoenenbal van het voetbal) is bijzonder.

Waar moet het nou naartoe met het Nedelrnads voetbal? Gaat het Nederlands voetbal afglijden tot het niveau van Andorra? Een semi amateur en/of professioneel (hoe je het wilt zien) niveau of een fatsoenlijk niveau met wat toekomst perspectief waar voetbalminnend Nederland trots op kan zijn.

Het grote probleem, zegt men, is het grote verschil in begroting. Eigenlijk het geld dat uit de tv inkomsten komt. Voor een stuk zal de achterstand nooit ingelopen worden. Echter kan de waarde van de Nederlandse voetbalrechten wel verhoogd worden. Een stukje is wat niet ingelopen kan worden. Dat is het achterland. Dat is met 17 miljoen mensen kleiner dan sommige Europese landen. Maar ook niet heel klein. Het is een middenmoot qua achterland. Kan opgerekt worden naar 23 miljoen als Belgie tot het achterland gerekend mag worden. Dan hoe de waarde van de tv rechten verhoogd kan worden. Eigenlijk is het simpel: doe wat de Britten doen. De voetbal samenvattingen gaan niet naar 19.00 uur bij de NOS. Die komen tna 22.00 uur en mogen maar 1 x herhaald worden. Wil je live kijken: dan neem je maar een abonnement. Stelt Fox Sports in staat om de tv rechten winstgevend te exploiteren.

De rechten kunnen daarnaast in waarde verhoogd worden door een voetbal radiozender onder eigendom van de eredivisieploegen op te zetten. Simpelweg via het internet en DAB. Breng hier alle live wedstrijden naartoe. De productie van de programma’s en de exploitatie van de reclame zendtijd kan aan een externe partij uitbesteed worden. Bijvoorbeeld De PersGroep (eigenaar Q Music) of een bedrijf als Talpa, FD Media Groep en RTL.

Daarnaast is het de hoogste tijd dat de Nederlandse ploegen durven te kiezen en dat er weer eens wat ambitie bij gaat komen. Simpel gezegd: de stabiele top 6 van de Nederlandse Eredivisie moet Europees potten kunnen breken. Uitgaande van 2 ploegen in de Champions League en 4 in de Europa League.

Het doel moet simpel zijn: overwinteren. Wat mij betreft zijn de meest geschikte ploegen om dit te realiseren:

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • Heerenveen of FC Groningen
  • Vitesse
  • AZ
  • FC Utrecht

Ik weet dat het er iets meer zijn dan het aantal dat ik noemde rond het Europees overwinteren. Laten we er maar voor zorgen dat deze ploegen ieder jaar Europees gaan spelen. Na de begroting debacles bij FC Twente is die ploeg lang bezig, in tegenstelling tot wat ze zeggen schat ik een jaar van 6 a 8 voor ze een stabiele top 5 kandidaat zijn. Dat is, in het belang van het Nederlandse voetbal, te lang. Laat die ploeg zichzelf herpakken. Dan pas Europese plannen.

Doel zou moeten zijn om bij deze ploegen, de gaten qua begroting in te lopen, de verbetering op het technische gebied realiseren. Simpelweg beginnen met het afschaffen van dat rare kunstgras. Hybride gras oke, maar vol kunstgras gaat niet gebeuren tenzij heel Europa tegelijk overgaat.

Bij de ploegen om Europees te overwinteren zou het volgende moeten gebeuren:

AJAX, PSV en Feyenoord zouden in staat moeten zijn om Europees te overwinteren. Hun focus zou op de Champions League moeten liggen. De rest zou zich moeten richten op het overwinteren in de Europa League. Waar ik denk dat de verbeteringen per ploeg liggen:

Ajax: de ploeg is jaarlijks zwakker geworden en het plan van Johan Cruijff was goed, maar is door de verkeerde mensen uitgevoerd. Haal daar betere mensen voor binnen. Daarnaast een jaarlijks toernooi in de Arena en verdere internationalisatie van het aandeelhoudersbestand (ze zijn niet voor niets beursgenoteerd). Verder minimaal 1 nieuw product per jaar lanceren onder het Ajax merk.

PSV: zo snel mogelijk Philips terug als shirtsponsor. Dat EnergieDirect blijft toch raar. Daarnaast het ingezette beleid versnellen. De capaciteit van het Philips Stadion in een periode van 9 jaar (maximaal, maar liever eerder) uitbreiden tot een niveau van 55.000. Er zou een jaarlijks toernooi moeten komen dat onderdeel is van de voorbereidingen. De investeringen in een stadion op de Hertgang zijn interessant. Echter een verspilling van het geld. Had het stadion van FC Eindhoven gehuurd. Uitbreiden met een eigen huis aan huis blad, radiozender en tv zender. Die operationeel geexploiteerd worden door externe partijen. Daarnaast ieder jaar een nieuw product onder het merk lanceren.

Feyenoord: De Kuip moet zo snel mogelijk commercieel interessanter gemaakt worden. Reden dat dit moet is simpel: de ploeg moet extra geld ophalen. Ik zou zeggen dat een verlaging van het voetbalveld, met plaatsing van commerciele activiteiten, de ploeg binnen 5 jaar een extra 20 miljoen moet opleveren.

Heerenveen: ze moeten terug naar het oude beleid. Daarnaast moet de machtsstrijd die achter de schermen gaande is stoppen. Dit slokt teveel tijd op. Verder zorgen dat het stadion weer iedere thuiswedstrijd vol zit, jaarlijks een nieuw commercieel product en een verkoop van satelietclubs (indien ze die nog bezitten).

FC Groningen moet vooral zorgen dat ze qua begroting niet geraakt worden door de problemen in de olie en gas industrie. Dat de aardbevingen die veroorzaakt worden door de gaswinning geen effecten op de begroting heeft. De ploeg zou daarnaast over de grens, in Duitsland moeten kijken. Haal daar ook jeugdtalent heen.

Vitesse, qua begroting hebben die maar enkele problemen. Dat is de bezettingsgraad van het Geldrdome, dat zit niet meer vol. Moet wel gebeuren. Daarnaast moeten er 4 a 5 spelers komen die een permanente waarde zijn. Dat ze als bijnaam Chelsie 2 kunnen krijgen is op zich geen ramp. Zie de talenten die ze binnen fietsen, maar de achterban (eigenlijk het geld waar ze voor staan) moet zich weer verbonden voelen met Vitesse.

AZ is eigenlijk de enige ploeg waar ik iets op aan te merken heb. Ze doen het eigenlijk naar behoren. Overwinteren doorgaans in Europa.

FC Utrecht, naar mijn gevoel van het allemaal net niet. De ploeg die eigenlijk 5 miljoen per jaar extra nodig heeft om financieel te overleven op het huidige niveau. Dat is volgens mij het belangrijkste. Alles wat hieraan bijdraagt moet ingezet worden.

Alle ploegen zouden het volgende moeten doen in mijn optiek:

a. Het team van de jeugdopleiding in een competitie inschrijven (topklasse bijvoorbeeld) en de wedstrijd in het voorprogramma van de eredivisie ploeg zetten. Dan heb je de consumenten langer binnen en kunnen ze meer geld uitgeven / verbeter je het product,

b. `Ga versneld inzetten op de buitenlandse expansie. Niet om aankopen te doen, ik denk aan het opbouwen van fans, van het spelen van een jaarlijks toernooi,

De KNVB is zelf ook schuldig aan de huidige crisis waar het Nederlands voetbal in verkeerd. Wat deze zou moeten doen:

a. Ga de Johan Cruijff schaal verkopen / in het buitenland spelen. Eerst 5 jaar op rondje door Europa. In echte iconische voetbaltempels als Wembley. Simpelweg in de landen: Spanje, Frankrijk, Duitsland, Verenigd-Koninkrijk, Italie,

b. Maak de Johan Cruijff schaal een beginpunt of hoogtepunt in een offensief om geld uit het Nederlandse voetbal te halen. Zou EuroSport dit niet pan Europees willen uitzenden, zouden samenvattingen en live verslagen niet live uitgezonden kunnen worden. Als het Ado Den Haag lukt om live uitgezonden te worden in China, dan moet dit toich ook lukken,

c. Stop met allerlei rare dingen als beloven wie iemand opvolgt,

d. Spreek de ambitie uit en stop met het gedoe van een opleidingscompetitie. Ga kijken hoe geld opgehaald kan worden om de doelstellingen te realiseren. Kijk naar mogelijke financiers als Red Bull en uit het buitenland.

Wat Nederland het meeste nekt is dat alle voetbalploegen eigenlijk handelaren in voetballers zijn. Ze moeten verkopen doen terwijl spelers gewoon in een reserve team komen. Ik verwijt de Britten niet wat ze doen, maar wel het geklaag erover. Ga geld ophalen en zorg er simpelweg voor dat het Nederlandse voetbal meer en meer internationaal uitgezonden gaat worden. Laat zoveel mogelijk BVO’s daar leden werven voor de fanclub en ga zo maar door. Internationaal is de toekomst gelegen. Ga dat gewoon doen.

Indien je, wegens de belangen, de Johan Cruijff schaal niet weg wilt halen, dan haal je toch de beker finale ook gewoon weg. Laat ze beide maar naar het buitenland gaan. Simpelweg doen en ze als pakket verkopen.

Zoiets zal niet snel gebeuren. Immers wilt de KNVB een hoop innoveren en het netste jongetje van de klas zijn. Dit terwijl het voetbal en alle andere topsport een opportunistische wereld is en regels niet overal gelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s