Amerikaanse verkiezingsfraude

Donald Trump gaat voor het hoogste ambt binnen de Verenigde Staten: President van de Verenigde Staten van Amerika worden en daarmee ook de commandant van het leger worden. Hij praat ook over verkiezingsfraude. Iets wat afgedaan wordt als iets wat niet kan, maar in hoeverre is dat zo?

Om te beginnen enkele redenen waarom het niet zou kunnen:

  • Er is geen burgerlijke stand,
  • De verkiezingen worden per staat apart georganiseerd hetgeen betekend dat centraal hacken en aanpassen niet mogelijk is,

Het eerste klinkt heel raar. Echter is het toch echt zo. De Verenigde Staten van Amerika hebben geen centrale burgerlijke stand. Oftewel: er is geen mogelijkheid om gecentraliseerd kiespassen op te sturen. Dat zal per staat apart moeten gebeuren. Geen centrale burger administratie. Dit heeft een hoop operationele nadelen. Een heel groot voordeel: er is niet 1 register waar je in kan hacken en (bijvoorbeeld) een hele demografische groep simpelweg deleten. Je moet je gewoon registreren als kiezer.

Iedere staat heeft een andere methode om de verkiezingen te organiseren. Het betreft iets wat per staat geregeld wordt. Hoe verloopt de verdeling van de grens, waar val je onder de ene en niet onder de andere kiesman, en daar gaat de Federale overheid niet over. Daar gaat de staat over. Is niets mis mee, het organiseren van verkiezingen in New York hebben andere logistieke uitdagingen dan stemmen in Alaska. Maar stel dat je overal op wilt inhacken dan moet je dus 52 keer gaan hacken, in verschillende systemen. Wie herinnert zich de rechtszaken nog die Al Gore opgestart heeft? Inderdaad de verkiezingen over wie Bill Clinton mag opvolgen. Al Gore of George W. Bush? Het werd om nog geen 600 (ik geloof 522) stemmen George W. Bush.

Nu waarom het wel zou kunnen:

  • Het aantal swing states is zeer beperkt,
  • Met de per post uitgebrachte stemmen kan je relatief makkelijk frauderen,
  • Het is eerder gebeurt,
  • De polls zijn zo nauw dat er geen overduidelijke winnaar is,

Je hoeft niet in de hele VS de verkiezingen met fraude te onteren. Doe het in een staat of 3 a 5 en je bent er. Ohio is voor de moraal bij de Republikeinen belangrijk. Californie is belangrijk qua kiesmannen. Doe het in die staten en je bent aardig op weg.

Met de per post uitgebrachte stemmen kan je relatief makkelijk frauderne. Zorg ervoor dat een vrachtwagen die de stemmen heeft verongelukt, een Orkaan (zoals in Florida waar je per post kan stemmen) is natuurlijk een top excuus. Er kan altijd iets wegspoelen. Of eerder iets fout is gegaan met stemmen per post? Zeer zeker en niet eens in de Verenigde Staten. Gewoon hier in Europa. In Oostenrijk was een verkiezing. De Groenen of de FPO. Het werd, met een vershcil van 40.000 stemmen De Groenen. Echter is er een catch: met de poststemmen is gefraudeerd. Die zijn niet conform de regels geopend. Het betrof 70.000 stemmen. Gevolg: de verkiezingen gaan opnieuw. Nou zijn de aantallen niet eens belangrijk. Het draait om een principe: verkiezingen moeten eerlijk verlopen, stemmen moeten niet op een andere kandidaat uitgebracht worden. Moeten correct geteld worden. Stembiljetten horen altijd door meerdere mensen geteld te worden. Gaat er iets fout met slechts 1 stem dan is dit het al waard om opnieuw te stemmen. Gewoon om iedere twijfel weg te nemen.

Nu iets wat weinigen weten. Met de Presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten is al eerder gefraudeerd. Daardoor heeft iemand verloren en kwam iemand, onterecht, aan de macht. Het beteft John F. Kennedy. Hij kon de verkieizngen in Illinious (daar waar Obama vandaan komt) en zijn running mate kon Texas doen. Nixon heeft verloren en dat dankzij fraude. Dat John F. Kennedy in Dallas vermoord werd is verschrikkelijk en dat gun je niemand. Maar was dit om zijn mond te snoeren, was dit omdat hij te veel wilde realiseren of was hij gewoon niet meer nuttig?

De huidige polls zijn zeer close. De Libertarians en the Greens hebben al behoorlijk ingeleverd. Hillary Clinton en Donald Trump liggen binnen de foutmarge vna de peilingen. Dan is de vraag heel simpel: wie gaat het worden. Er is geen heldere voorkeur voor de Amerikaanse stemgerechtigden. Het zou heel bijzonder zijn als nu ineens, in de uitgebrachte stemmen

opeens een bijzondere verandering komt. De polls tonen aan wat er gebeurt en dat is redelijk vlak: net is zeer nauw.

In Europa mag iedereen vinden wat men vind. Echter zijn de mensen die niet een Amerikaans paspoort hebben niet stemgerechtigd. Er zijn er weinigen die zich dit verschil realiseren. Nou zou Obama keurig in de conservatieve flank van de VVD thuis horen en Trump zou. Tja, waar kan je Donald J. Trump plaatsen? Ik plaats Trump als iemand die heel goed een gevoel aanvoelt en die in staat is mensen te mobiliseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s