De erfenis van Obama

Het hoge woord is eruit, Obama gaat opgevolgd worden door een Republikein. Donald J Trump is het gelukt om het Witte Huis te veroveren. Hillary Clinton is toch niet wat de Verenigde Staten als President willen. Ze is ongeschikt bevonden om de lanceercodes van de atoomwapens in haar macht te hebben, terwijl Doanld J. Trump wel geschikt is bevonden.

De belangrijke vraag: wat is de nagedachtenis van Obama? De man die door Europa als geweldig bevonden werd, Als je Obama langs verschillende neutrale meetlatten legt is de conclusie simpel:

  • Obama heeft weinig wetten door het Congres weten te krijgen,

  • Zijn grootste overwinning (Medicair oftewel Obamacare) werkt nog niet goed,

  • De staatsschuld is aanzienlijk toegenomen,

  • Guantamano Bay is niet gesloten,

  • De Verenigde Staten zit nog steeds in Irak en Afghanistan,

  • De Verenigde Staten is verwikkeld is meer gewapende conflicten,

Obama heeft weinig wetten (in aantal) door het Congres weten te krijgen. Nou kan je zeggen dat dit komt omdat de Republikeinen een meerderheid hebben. Tja, dat heet democratie. De mensen hebben gekozen en hebben niet gekozen voor mensen die Obama goed gezind waren. De meeste maatregelen die hij heeft weten door te voeren (zoals een verplicht minimum uurloon dat leveranciers aan de overheid moeten betalen) heeft hij doorgevoerd middels een zogenaamd executive order. Een besluit van hem buiten de democratische controles om. Nou heeft dit een nadeel: iedere President kan dit doen. Dus Trump kan na zijn beediging simpelweg dit ongedaan maken.

Obamacare is dat wat Obama in de geschiedenis boeken moet brengen. Heel de VS verzekerd voor de medische kosten die een mens heeft. Nou is er een heel groot verschil tussen het Europese en Amerikaans zorgsysteem: het systeem in de VS is gebaseerd op winst. Men acht een dokter om geld te verdienen en zo de Amerikaanse droom te leven. Maar Obamacare werkt helemaal niet zo goed als wij allemaal denken. Neem Arizona, daar is de premie in een jaar tijd meer dan verdubbeld. De kwaliteit van de zorg is niet omhoog gegaan (op hoe we dit meten is een hoop aan te merken) en omdat dit voor vrijwel niemand werkt is de kans extreem groot dat Trump deze nagedachtenis aan Obama ongedaan gaat maken.

De Amerikaanse staatschuld is behoorlijk toegenomen. De overheid is enkele malen zelfs op slot gegaan. Deze shutdown betekende alleen dat de Amerikaanse Federale overheid geen geld mocht lenen. Op zich niets ergs. Het kon gebeuren omdat er een wet is, waarin vastgelegd is wat het maximale bedrag is wat de Amerikaanse Federale overheid mag lenen. Is dat bedrag bereikt dan mag er geen geld meer geleend worden. De staatsschuld is per persoon meer dan $ 270,000 en is het dan een slecht idee om gewoon niet meer te lenen? Als je tot over je oren in de schulden zit dan is het misschien niet slim meer schulden aan te gaan, dan is het verstandiger om wat extra inkomsten te realiseren en minder uit te geven. Over de motivatie van de politici die deze zogenaamde shutdown veroorzaakt hebben kan je van mening verschillen (de financiering van abortus en de daaraan gekoppelde handel in foetus lijkjes door planned parenthood welke door Obamacare gefinancierd werd).

Obama beloofde de terroristen opslag en verhoor in Cuba te sluiten. Was een van zijn grootste beloftes uit de eerste verkiezingscampagne. Het is een feitelijke constatering dat deze niet gesloten is. Wat er dan nu mee moet gebeuren. Who knows. Ik heb niet zo’n moeite met wat daar gebeurde, maar ik heb de beelden van wat er in Brussel of op 9/11 gebeurd is nog op mijn netvlies staan.

De soldaten gingen terugkomen. Ze gingen uit Afganistan, ze gingen terug uit de Iraakse puinhopen. Er zijn nog steeds soldaten gevestigd. Dus deze verkiezingsbelofte is niet ingelost. Wat ze bereikt hebben weet ik niet. Irak is een provincie van Iran geworden. Er komt nog geen spijker voor een doodskist niet uit Iran. In Afganistan is de taliban niet verslagen, de taliban is aan het winnen en is een machtsfactor van betekenis. Het enige wat Afganistan verenigd is de haat tegen de VS en de voorliefde voor geld wat dankzij een flexibele opstelling direct achterover gedrukt kan worden. Een mooie methode om westers belastinggeld te spenderen.

Voor Obama President van de VS werd zat de VS in minder gewapende conflicten. De situatie met Pakistan was verbeterd (zo zie je maar waar je komt met het stelen van nucleaire geheimen), er was stabiliteit in het midden oosten en in Afrika. De situatie nu is toch echt anders. Daar waas een feitelijke dictatuur in noord Afrika is, heb je relatieve rust. In het midden oosten is uitsluitend Israel een democratie die wat op het westerse model lijkt. Obama zou, volgens sommigen in Europa, de man zijn die het internationaal recht zou aan zitten, die conflicten in de rechtbank uitvecht. De conclusie is simpel Obama heeft dit niet gedaan. Hij heeft de VS niet aangesloten bij het internationaal strafhof.

Obama staat in de geschiedenis boeken, is opgegroeid (volgens zijn biografie) in de oude kolonie Indonesie. Maar niet als de man zoals Europa hem heel graag ziet. Men zit hem nu als de verlosser, een messias. Heeft hij de nobelprijs voor de vrede verdient? Wat mij betreft niet, hij mag hem wat mij betreft inleveren. Dan kan het geld gebruikt worden om vrede echt dichterbij te brengen. Misschien iets rond World Peace Day of wat dan ook. Kan moeilijk slechter voor de vrede zijn dan wat Obama gedaan heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s