Hoe gelukkig is Denemarken?

Denemarken is een van de gelukkigste landne ter wereld. Daarmee is het land een lichtend voorbeeld voor de wereld. Maar er is een grote vraag die niemand stelt: hoe meet je dit en hoe kan je dit kwalificeren?

Om te beginnen hoe men het meet. Het is simpel. Je stelt een groep mensen een vraag, een vraag die ze niet manipuleert in politieke correcte onderwerpen, die ze niet stuurt, een open vraag. Toch moet hij zo gesteld zijn dat de antwoorden te kwantificeren zijn. Wat is de relevantie om de lekkerste eend te meten, als niet vastgesteld is wat lekker is? De vraag die men is gaan stellen is simpel: Op een schaal van 1 tot 10 hoe gelukkig ben je?

Wat Denemarken odnerscheid van andere landen is het vertrouwen in elkaar. Ze vertrouwen politici niet zo, ze vertrouwen elkaar meer. Waar dat percentage eigenlijk overal in de vrije wereld onder de 30% is gelegen is het in Denemarken rond de 70% gelegen. Als je niet over je schouders hoeft te kijken of iemand je neersteekt ben je een stuk gelukkiger.

Het grote probleem voor Denemarken en de wereld is simpel: als je weet wat vertrouwen in de mensen ruineert (communisme, fascisme) en je weet niet hoe je vertrouwen in elkaar aanjaagt hoe exporteer je dit model dan? Het hoeft niet per se het sociale stelsel te zijn, in Nederland vertrouwen we elkaar ook niet zo en zijn we tot op het bot verdeeld.

Volgens sommige onderzoekers zijn mensen van Afrikaanse afkomst minder goed van vertrouwen, zeker in de Verenigde Staten. De reden daarvoor is gedeeltelijk etnisch en op ras gebaseerd. Immers was tot de jaren ‘ 70 van vorige eeuw het voor mensen met een zwarte huidskleur verboden om in sommige winkels te komen, handhaafde de Politie die regels en was achterin de bus zitten (zoals Obama in de Filipijnen deed) de standaard. Als je jezelf realiseert dat vertrouwen van generatie op generatie gaat en niet toeneemt tenzij er iets significants gebeurt wat weer niet teniet gedaan wordt dan pas neemt het vertrouwen in de mensen toe.

In tegenstelling tot wat sommigen denken geven verbeteringen op het gebied van sociale zekerheid ons geen toename in het gevoel van gelukkig zijn. Denemarken heeft veel weken (52) ouderschapsverlof en geeft gratis, of zeer goedkope kinderopvang. Maar daar wen je aan. Zoals een nieuwe smartphone je even gelukkig maakt, maar op lange termijn niet. Na een tijdje ben je er aan gewend geraakt.

Hoewel vrijwel iedereen denkt dat Denemarken een vrije markt economie is, heeft de feministische beweging een traditie in het communisme. Maatregelen als een ouderschapsverlof van 52 weken zorgt ervoor dat vrouwen mindere carriere kansen hebben.

Een probleem voor Denemarken is de vergrijzing. Was het land nummer 4 op de lijst van rijkste landen in de wereld, nu is het 16. Oftewel: het land is armer aan het worden. Dit op een moment dat de kosten toe gaan nemen. Waar gaat het geld vandaan komen om de doktoren, verpleegster, uitkeringen en overheidspensioenen te betalen?

Hoewel men zegt dat Denemarken een land is met een sociaal stelsel en een hoop mensen die vrijwilligerswerk doen kan je dit met een oud Deens grapje verhelderen: Als 2 Denen elkaar tegenkomen drinken ze koffie, ontmoeten 3 Denen elkaar dan beginnen ze een goed doel. Een hoop geld van de overheid wordt uitgegeven middels zogenaamde goede doelen. Zijn dat dan goede doelen of zijn het dan overheidsorganisaties?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s