De bleekneusjes van ’45

Een zwaar boek dat iedereen moet lezen, is mijn onbescheiden mening. Het boek is, helaas, waargebeurd en gaat over het programma om de kinderen die de oorlog overleefd hebben in Groot-Brittannië te laten herstellen.

De jaren van oorlog, voedsel dat op de bon was, tekort aan eten, drinken en eigenlijk alles. Het heeft een aanzienlijke negatieve uitwerking gehad op de jeugd. Wat bijzonder is: de Joodse kinderen mochten niet mee.

Dan laat ik een hoop gestuntel mee buiten beschouwing. Dat de kinderen uit Venlo eerst niet mee zouden gaan, die het wel zeer hard nodig hadden, of dat er met teveel kinderen naar een boot voor afvaart gegaan werd. Het is allemaal weer een zeer droevig bewijs van hoe de Nederlandse overheid werkt. Wat er fout gaat, wat er beter kan gaan. Nou ja, laatste is eigenlijk alles.

Wat jammer is van dit boek is iets simpels: de bronnen komen na ieder hoofdstuk en niet aan het einde van het boek. Iets wat ik persoonlijk meer zou prefereren. Gewoon omdat je het dan kan skippen, Ik hoef echt niet te weten wanneer welke krant wat schreef of op basis van welk marine document de problemen naar voren gekomen zijn. Zet dat maar aan het einde.

Dat Nederlandse kinderen hun dankbaarheid in daden laten zien zou tegenwoordig, uiteraard en terecht, niet meer werken. Immers: waar moeten kinderen dankbaar voor zijn. De kinderen hebben pech gehad, niet meer en niet minder.

Ik zeg daarmee niet dat de oorlog een geweldige tijd was, verre van dat. Maar het zijn niet de kinderen die een oorlog begonnen zijn. Dat zijn de volwassenen. Laat volwassenen de oorlog maar uitvechten. Stel dat we nu in Nederland een hoop kinderen uit het een of andere oorlog gebied laten aansterken. Ik zou voorop in het verzet daartegen staan. Oorlog is een mooi moment om in te investeren, that’s all it is.

Het boek is een mooi en kinderlijk verslag over wat er gebeurde en wat er fout ging. Het boek is een aanrader, gewoon omdat we niet moeten vergeten wat er gebeurt is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s