Het Amerikaanse kies systeem

De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn geweest. De massa heeft gestemd en nu mogen de zogenaamde kiesmannen gaan stemmen. In Europa is zo’n systeem ondenkbaar, maar hoe onrealistisch is het systeem dat ze in de Verenigde staten hebben?

Uiteraard is het jammer dat maar een paar staten er echt toe doen, de zogenaamde swing states. Gelukkig heeft Donald Trump bewezen hoe hij de blauwe verdediging van Hillary Clinon kan doorbreken.

Toen het Amerikaanse kies systeem opgezet werd wilde men enkele dingen voorkomen:

  • dat de binnenlanden niets te zeggen hebben in verhouding tot de steden,
  • een over democratisering,
  • Britse inmenging,
  • Het Federale van het systeem benadrukken,

De binnenlanden die niets te zeggen hebben. Het klinkt heel raar, maar is heel logisch. Immers is de mentaliteit in new York of San Fransisco heel anders dan die op het platteland in Utah.De meeste mensen in Europa zullen de mentaliteit van New York beter vinden dan die van het platteland. Maar waarom zou dat zijn? Moeten wij een waarde oordeel vestigen aan de methode om mensen hun leven willen leven? Zou het kunnen dat die mensen terecht een punt hebben. Anders zou je letterlijk een situatie krijgen dat het platteland niets te zeggen heeft. Het beleid en de noodzaak om je te bewapenen in Chicago, de staat waar ze het langste met Obama te maken hebben gehad, is heel anders dan die in Alaska of Texas. Opvallend is wel dat in chicago meer doden door vuurwapen geweld vallen dan in Alaska of Texas. Schijnbaar werkt dat vuurwapen beleid voor geen meter.

De mensen waren bang voor een over democratisering. Ze waren bang voor een systeem waarin er geen controle meer is en die werkbaar is. Vergeet niet dat dit systeem opgezet is in een tijd dat reizen binnen de VS niet al te praktisch was. Treinen werden aangelegd. We konden niet vliegen. Van de ene naar de andere kant duurde een week. Men telde gewoon de hoeveelheid stemmen niet. Men vond dat onnodig. Neem de Amerikaanse best off sport wedstrijden. Het draait om de overwinning aan het einde van de serie, niet om de individuele wedstrijd.

De Verenigde Staten was een kolonie van Groot-Brittannië. na het willen doordrukken van wat wetgeving zijn de Amerikanen in opstand gekomen. Immers wat doe je als er criminele belastingen (zijn er niet criminele belastingen) opgelegd worden of er een systeem komt dat je geld (waarmee de economie draait) moet lenen bij een bank? Dan kom je in opstand. Zo geschiede het.Dezelfde reden is ook waarom de President niet zo heel veel kan en mag. Mag geen geld uitgeven, is weliswaar de baas. Maar benoemingen gaan via het parlement, begrotingen gaan via het parlement

De Verenigde Staten zijn een Federatie. Oftewel een samenraapsel van verschillende samenlevingen die weinig met elkaar gemeen hebben. Ze delen een van de beste paspoorten ter wereld. Maar de mentaliteit is overal anders.

Ik ben een grote aanhanger van hoe de politiek in de VS bedreven wordt. Gewoon om de reden dat het zo’n heerlijke show is. Je hoeft er geen $ 200+ voor neer te leggen. Je kan gewoon heerlijk genieten. Wat wel raar is: de conclusies die men in Nederland en Europa heeft getrokken zijn mijn inziens verkeerd. Maar daarover meer in een andere blog.

Maar wat denken mijn lezers van het Amerikaanse systeem?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s