Het Philips commando in Kamp Vught

philips-kamp-vughtKamp Vught, een omstreden puntje uit de Nederlandse geschiedenis. Dat Philips daar een eigen commando had is iets wat weinigen buiten de regio Eindhoven weten. Het is ook een uniek iets. Philips was het enige private bedrijf dat zoiets had. De overige bedrijven die zoiets hadden waren in handen van de SS en / of SS kopstukken.

Het kamp in Vught, eigenlijk kamp ‘s-Herthogenbosch genaamd van de NAZI’s wisten niet van Vught, is een onderdeel van de zwarte pagina’s van de Nederlandse geschiedenis. Een plek die na de Tweede Wereldoorlog gebruikt is voor de KNIL strijders op te vangen. Over schaamteloos.

Philips geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog is een bijzondere. Zo wist Argos van de VPRO op NPO Radio 1 te melden dat Philips faciliterend en financierend optrad naar de OSS, voorloper van de CIA, en hetzelfde deed bij de Gestapo. Een onderzoek van het Amerikaanse Congres is voortijdig beeindigd door de OSS. De stukken zijn onlangs openbaar geworden. Spijtig dat dit in Nederland niet opgepakt is.

Ik zal Philips over bovenstaande niet veroordelen. Ik zal niet zeggen wat goed of fout is. Ik zal zeggen dat het een wonder is dat een bedrijf de Tweede Wereldoorlog overleeft heeft. Immers was de zaak gelaste in Brazilie een sympathisant van de NAZI methodes (wat vele ondernemers waren), dat deze persoon ook de status van Nederlandse Consul was is pijnlijk. Iets wat we maar even vergeten.

Philips heeft voor de Tweede Wereldoorlog zichzelf (dit is nog steeds van toepassing) opgesplitst. Formeel bestaat het concern uit een Amerikaans bedrijf, gevestigd op Curacau, en een Europees bedrijf. Het Amerikaanse bedrijf kocht destijds half fabrikaten bij de fabriek in Eindhoven en verwerkte deze tot eind product op locatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s