Een ander paspoort

dominica-paspoort

k heb een Nederlands paspoort. Daar ben ik niet trots op, ik ben er ook niet gelukkig mee. Maar het paspoort heb ik. Nederland is geen geweldig land, maar het kan een stuk erger. Alhoewel de Nederlandse staat een hoop fascistische trekjes heeft is het hakenkruis nog steeds verboden en denkt men nog steeds negatief over Adolf Hitler (dat ze de kinderbijslag en inkomstenbelasting van hem geerfd hebben laten we maar in het midden).

Het pakket maatregelen dat er loopt en de oorlog die ik met de combinatie (konden ze het niet alleen af) Novadic Kentron en gemeente Eindhoven heeft mij tot iets simpels doen besluiten. Ik heb een ander paspoort aangevraagd.

Mensen zeggen doorgaans: waarom mzou je dat doen. Nederland is een pracht land. Nou klopt dat ook wel. Nederland is geen verkeerd land. Althans op wereldwijd niveau. Maar Nederland is zo’n mooi land niet. Het land is druk bezig om zich te ontwikkelen in een politiestaat waar de overheid alles van je weet.

Het debacle met de OV-chipkaart zorgt niet (helaas) voor minder geweld tegen personeelsleden in het Openbaar Vervoer. Dat is spijtig. Geweld is immers altijd fout. Los dingen met verstand op. Het vrije woord is altijd beter dan geweld. Maar dankzij de OV-chipkaart komt de staat makkelijk te weten waar je bent. In welke trein zit je?

Zodra je een financiele transactie doet met je bankrekening is dat voor de staat inzichtelijk. De staat kan zien hoeveel geld je op je bankrekening hebt. Formeel om terrorisme te bestrijden en om het georganiseerde criminaliteit het moeilijk te maken. Maar waarom moet de staat weten hoe iemand er financieel voor staat? Waarom moet de staat weten hoeveel geld je op je bankrekening hebt? Is het niet zo dat de staat de burger enige vorm van privacy moet geven?

Nederland hangt vol met camera’s. Een heerlijk iets om criminaliteit aan te pakken. Dat je ondertussen heerlijk overal door de staat bekeken kan worden is iets dat we maar buiten beschouwing laten.

Ik voel mij niet gelukkig met zo’n overheid. Er is een hoop kritiek op de Russische FSV, vroeger haar vriendelijke dienstverlening aanbiedend onder de naam KGB, en op de Amerikaanse NSA voor het schenden van de Amerikaanse grondwet. Maar hoe zit het in Nederland?

BNR Nieuwsradio had deze week een experiment. Ze gingen proberen een hele week anoniem te leven. Althans om geen sporen in de digitale wereld achter te laten. Anoniem zijn en radio presenteren is niet iets wat heel handig is. Maar de conclusie was helder: het is niet te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s