Vijand van de Russische staat

bill-browder

Vijand van de Russische staat is een waargebeurd en tragisch verhaal. Het boek vertelt het verhaal van Bill Browder. De kleinzoon van de Presidentskandidaat van de Communistische Partij in de Verenigde Staten. Welke na een omzwerving tussen investment banks gaat hij voor zichzelf beginnen. Tegelijk is Rusland in de transitie van communistisch naar een vrije markt economie.

Zijn beleggingsfonds doet het zeer goed. Iedereen die koers rendementen van 10% normaal vindt is zijn beleggingskunsten niet gewend. Zijn fonds realiseerde rendementen van 100% per jaar. De methode? Het opkopen van coupons van gewone russen. Deze geven recht op aandelen in staatsbedrijven, deze zijn echter zeer goedkoop en zwaar onder de markt prijs. Dan het corrupte management aanpakken en klaar is kees.

Alleen gaat het mis. Op een bepaald moment is Vladimir Putin ook een aandeelhouder in ongeveer ieder bedrijf en is hij met zijn fonds de grootste buitenlandse investeerder in Rusland.

De afkomst van Putin komt naar voren. Er komt een hoogst discutabele juridische procedure tegen zijn bedrijf en hij verlaat Rusland. Op een bepaald moment neemt de inlichtingendienst hem (na aankomst op het vliegveld van Moskou) hem apart, immers is zijn visum ingetrokken.

Het eindigt in een vlucht van hem en zijn mensen uit Rusland. Iedereen naar pisa en Londen. De enkeling die gebleven is (Sergeij Magnitsky) en advocaat komt in de gevangenis om het leven. Hoe? Gewoon, een peloton ME agenten heeft het op hem voorzien terwijl hij vast zit getekend. Ze hebben hem letterlijk dood geknuppeld.

Ik beschouw hem als een goede auteur en een zeer inspirerende investeerder. Ik zal daarom ook alles van zijn hand lezen.

Zou ik dankzij dit boek niet naar Rusland kijken? Zeer zeker wel, het is tijd om enkele dingen te realiseren. Rusland is, qua oppervlakte, een van de grootste landen. Daar mijn prive hodling letterlijk buiten allerlei lastige sancties zit kan ik doen wat ik wil.  De boel is nu ingestort en tijd om flink los te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s