De jacht op crimineel geld

de-jacht-op-crimineel-geld

Crimineel geld, het is een doorn in het oog van de overheid. Immers verdient men er een hoop geld mee, geld wat niet aan belasting onderhevig is (belasting is op zichzelf al een criminele handeling) en daarnaast onttrekt het zich aan regels.

Het idee van de overheid is heel simpel. Criminaliteit mag niet lonen. De winsten die met crimineel geld verdiend worden moeten daarom in het geheel terug naar de staat. Hoe iemand dat moet doen is de vraag. Zeker omdat de overheid daarbij hoogst discutabele methoden op na houdt. Jij moet bewijzen dat het geld van legale bron afkomstig is en is dit niet het geval dan ben je het kwijt. Altijd handig, dat de overheid kan eisen en claimen terwijl ze niets hoeven te bewijzen.

Het boek komt met een overzicht van wat er allemaal gebeurt is en waar de wetgeving vandaan komt. Hoe de geschiedenis voltrok, een advocaat die in de discutabele activiteiten zat (nooit bewezen daar hij geliquideerd werd alvorens een veroordeling volkomen onherroepelijk was).

Ook meerdere zaken worden besproken. Inclusief een helder iets: het is geregeld niets meer dan een zaakje handje klap. zeker als het om veel geld gaat. Of over de zaak Rooie Ron, die bij een dreigende ontnemingszaak iedereen laat getuigen die betrokken was bij zijn drugshandel. Een handel in het kader van de irt affaire. Oftewel: de staat wist ervan en vond het goed. Dat kan toch niet illegaal zijn?

De conclusie van het boek is helder. Het werkt niet. Mensen kunnen iets niet betalen tenzij ze weer de criminaliteit in gaan. Hoe kan iemand in een half leven legaal 25 miljoen euro verdienen? Niet dat de incompetente ambtenaren zich daar druk over maken. Maar goed, het zijn ambtenaren. Oftewel: het uitschot van de samenleving welke de samenleving het beste dienen door collectief voor de trein te springen.

De eindconclusie is simpel: misdaad lont. Het is winstgevend om in de criminaliteit te zitten. Weer een mooi voorbeeld van hoe functioneel de overheid werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s