Brexit en de dood van de Petrodollar

 

De Brexit is erdoor. De Britten hebben gestemd. Het betekend een hoop diplomatieke problemen. Nou is dat het probleem van de ambtenaren. Een mooi voorbeeld van wat er gaat gebeuren is dat de Britten alle kansarme mensen eruit zetten. Niets mis mee. Niemand heeft moeite met een hoop hoog opgeleidde mensen, met studenten, met een hoop cash achter de hand. Niemand zal daarmee zitten. Ze pikken geen banen in. Maar neem de befaamde jungle in Calais. Wie is blij met al die mensen, als dat al mensen zijn.

Zijn het mensen die vrachtwagenchauffeurs terroriseren, die prive bezit vernielen? Die de leefbaarheid in een hele stad ruineren. Is dat nou wat de Britten nodig hebben. Inderdaad is het verschrikkelijk onder welke omstandigheden ze verblijven. Maar waarom vraagt men in Frankrijk geen asiel aan? Een stuk beter dan Eritrea of welk land ze ook vandaan komen.

Vroeger was het simpel. Een hoge olieprijs betekend een zwakke Amerikaanse dollar. Een gevolg van de befaamde petrodollar. Amerika was de grootste olie importeur. Inderdaad, was. Dankzij de schalie revolutie is Amerika een exporteur geworden. Niet van ruwe olie. Onder Trump zijn de Amerikanen een stuk slimmer. Ze verkopen de eind producten. Dat betekend: ze pompen het op, ze transporteren het, ze verwekren het (tot benzine, diesel, kerosine etc.) en dan verkopen ze alle eind producten. Doen ze slimmer dan Afrika.

Dat en meer boeiends in mijn podcast. Luister jij ook al naar mijn podcast en zoja wat denk je ervan? Ik hoor graag wat je ervan denkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s